Ett naturskönt, rustikt och blomstande bröllop med inspireration hämtad från vacket vintage-porslin och second hand fynd. Ett fantastiskt fint bröllop med minimal miljöpåverkan. Det här är Alexandra och Jespers weddingstory.

THE STORY BEGINS…
ALEXANDRA BERÄTTAR | Vi träffades via gemensamma vänner. Allra första gången var då båda av en slump blev inbjudna att kolla på Game of Thrones hos våra då gemensamma vänner, att Jesper var där var inget jag la märke till då. Men efter några månader av att vara i varandras periferi utvecklades så småningom en vänskap som slutade upp i en mindre nykter kyss när Jesper flyttade in i samma kollektiv som min barndomskamrat, därefter började vi ses allt mer och här är vi nu!

”Vi kände att det var viktigt att ha så lite miljöpåverkan som möjligt”

TEMA OCH PLANERING
ALEXANDRA BERÄTTAR | Vi ville ha en naturskön miljö som kändes lite rustik men inte lantlig. När vi för första gången besökte Övedskloster och dess orangeri och parken kände vi direkt att det var helt rätt.
Temat och färgerna var inspirerade av Vintage-porslin. Till stor del valdes temat helt enkelt för att vi blev tilltalade av liknande bilder när vi letade inspiration och då det stämmer överens med vår vardagliga smak. Det kändes även som ett tema man kunde göra personligt och unikt utan att behöva lägga allt för mycket tid på massa pyssel med en extra bonus av att vi kunde göra flera roliga loppis-utflykter. Men vi kände att det var viktigt att ha så lite miljöpåverkan som möjligt och temat gjorde att vi kunde köpa alla dekorationer second hand.
Eftersom min farfar, Bengt, är gammal florist och jag redan vid förlovningen sa att jag ville att han skulle göra buketten visste vi att vi ville ha ett tema som inkorporerade mycket blommor och framhävde dessa på ett fint sätt. Genom att använda vintage kaffekannor, -vaser, -flaskor och -burkar i olika höjder och storlekar kunde vi få in flera buketter på varje bord. Det gjorde också att varje bords dukning blev unikt. Blommorna återfanns även i en blomsterbåge bakom honnörsbordet, i corsager och i mitt hår samt längst gången i kyrkan.

 

För Alexandra och Jesper var det väldigt viktigt att försöka vara så hållbara som möjligt, som nämnt tidigare så köpte de all dekoration second hand. De hyrde allt porslin, alla glas och bestick. Menyn var helvegetarisk med fokus på lokala och säsongsbaserade råvaror. De köpte även blommorna via en florist i Lund som satsar jättemycket på lokala blommor så de flesta blommorna var lokalodlade.

weddingstory
VIGSEL

Vi övervägde först att ha en borglig vigsel i parken då vi ville att den skulle inkorporera naturen. Men vi insåg att det krävdes mindre planering från vårt håll om vi hade den i kyrkan. Öveds kyrka har dessutom stora, vackra fönster vid altaret vilket gjorde att man fick in naturen utan att vara begränsad av vädret.

Dessutom kände vi båda att en kyrklig vigsel, för oss, gav bröllopet en större innebörd än en lite kortare borgerlig. Vi mötte med prästen ganska tidigt i planeringen och fick ett väldigt gott intryck vilket gjorde att beslutet då kändes ganska enkelt.

weddingstory
JAKTEN PÅ BRUDKLÄNNINGEN!
ALEXANDRA BERÄTTA | Jag visste redan i ett tidigt stadie att jag ville köpa brudklänningen second hand. Jag började leta på nätet efter butiker och sidor som sålde begagnade brudklänningar och hittade snabbt Bröllopsbruket, där jag också fann klänningen! Eller egentligen klänningarna… Jag köpte först en men sen kom pandemin emellan och vi fick flytta bröllopet.
Första klänningen fann jag första gången jag besökte Bröllopsbruket och den fick mig att känna mig väldigt fin. Men när tiden gick så började jag känna mig alltmer osäker på om den egentligen var vad jag ville ha, så när den två månader innan bröllopet visade sig vara för liten kändes det som en ny möjlighet att kanske finna något som verkligen kändes rätt.

I samband med provning nr 2 lämnade jag in den första klänningen till Bröllopsbruket så att någon annan kunde få glädje av den i stället och tog med mig två vänner i jakten på en ny. Jag sa klart och bestämt att jag kan tänka mig att prova allt möjligt men att klänningen ”absolut inte” fick vara axelbandslös. Jag provade fem och fann en som kändes bra, men för att känna mig helt säker tänkte jag att jag för skojs skull skulle prova något som var motsatsen till vad jag hade tänkt mig. Redan i början av provningen hade jag sett en klarvit, men axelbandslös, brudklänning som jag tyckte var fantastiskt fin så jag tänkte att den var ett bra sätt för mig att övertala mig om att klänningen jag hade ”valt” var rätt.

För att göra en halvlång historia kortare: jag får på mig den axelbandslösa klänningen och känner hur lyckotårarna börjar flöda – lite så där som på film, något jag så klart absolut inte kunde tänka mig skulle hända. Så klänningen jag absolut inte skulle ha fick följa med hem, ett beslut som jag är otroligt nöjd med.

 

Jespers kostym visade sig vara lite svårare, till slut bestämde han sig för att beställa en marinblå från nätet. Men då den lär användas av Jesper fler gånger kändes det mer okej att köpa den ny än bröllopsklänningen

 

Alexandra bar även en brudslöja som går att köpa i vår webbutik.

Hur kom du fram till beslutet att säja brudklänningen? 

Det kändes redan självklart att sälja vidare klänningen och baserat på mina egna upplevelser från Bröllopsbruket känns det också som ett väldigt smidigt och bra val att göra det via Bröllopsbruket! Det känns även fint att få ge den glädje till någon annan!

DAGENS HÖJDPUNKTER
ALEXANDRA BERÄTTAR | Dansgolvet var helt klart det roligaste! Efter 1,5 år utan fest kändes det underbart att få dansa med våra vänner. Min 84 åriga farfar ägde dansgolvet och buggade loss för fullt! Vår DJ var suverän! En av våra vänner råkade dansa sönder golvet till och med!

Fotograferingen trodde vi båda skulle vara ett nervöst moment då ingen av oss riktigt trivs framför kameran men Matilda fick det att bli kul och bilderna blev så fina!

Minglet, att få möta alla efter vigseln och kunna spendera en stund med att bara umgås var riktigt fint. Vår fantastiska toastmaster hade gjort en tipsrunda som gav gästerna möjlighet att uppleva den fantastiska parken.

Blommorna, de var så otroligt fina! Vi handlade dem via Pretty Flowers i Lund och Johanna som har butiken hjälpte oss att verkligen förverkliga våra idéer! Att brudbuketten gjordes av min farfar gjorde den dessutom extra personlig och vacker. Han var så nervös över att den skulle kännas gammeldags ut då det är 26 år sedan han slutade arbeta som florist men konstaterade stolt när den var klar att han hade lyckats göra en modern brudbukett.

weddingstory
SLUTHÄLSNING OCH GODA RÅD PÅ VÄGEN
ALEXANDRA BERÄTTAR | Det kanske är en klyscha men ta det lugnt, saker kommer gå fel (vår tårta dök exempelvis aldrig upp) men dels lär gästerna troligen inte märka det, dels kan det bli en kul historia efteråt! Välj leverantörer som ni tycker är lätta att kommunicera med!

Våga be om hjälp! Vi hade både vänner och familj som hjälpte oss under hela vägen och det gjorde dagen och förberedelserna mycket lättare. Blev dessutom en extra bonus av att vi hade en väldigt trevlig dag innan bröllopet där vi dukade och pyntade med de i vår närhet.

Tänk inte på vad alla andra gör, det är ert bröllop, låt det reflektera er!

Fotograf: Matilda Itzigehl @@m.itzigehl_art

Catering: Pembert & co
Blommor från: Pretty flowers i Lund
Frisör & MUA: Melinda Galant @melindastylist
Plats för vigsel/fest: Övedskloster
Smycken: Pill & Punsch
DJ: Ricco Event
Porslin: Udda Porslin

Fler Wedding Stories

Weddingstory: Anna & Daniel

Weddingstory: Anna & Daniel

Anna och Daniel träffades 2013 via happy pancakes och kände direkt en samhörighet men deras weddingstory var ingen självklarhet från början. Det var först när deras dotter föddes 2016 som planerna på giftemål började gro hos dem. Följ med Anna när hon berättar om...

läs mer
Weddingstory: Anna & Robert

Weddingstory: Anna & Robert

Anna och Robert träffades på Walk for Freedom och började strax därefter prata med varann. Några år senare sa de JA till varandra. Det här är deras weddingstory. ANNA BERÄTTAR: Varje år arrangerar hjälporganisationen A21 en tyst manifestation mot människohandel - Walk...

läs mer
Weddingstory: Monica & Alexander

Weddingstory: Monica & Alexander

Monica och Alexander träffades när de båda gick i gymnasiet och har varit tillsammans ända sedan dess. De gifte sig 2021 och det här är deras weddingstory..THE STORY BEGINS... MONICA BERÄTTAR | Vi träffade via en dejtingsajt på nätet. Vi båda var 18 år gamla och gick...

läs mer
Weddingstory x5: Alla hjärtansdag edition

Weddingstory x5: Alla hjärtansdag edition

Michaela och Micke gifte sig för 5 år sedan. På deras bröllopsnatt berättade Micke att han skulle vilja gifta sig igen. Där och då kom de fram till att gifta om sig vart  5:e år. Den 14 maj är det dags igen för paret att förnya sina löften!Hur träffades ni? MICHAELA...

läs mer
Weddingstory: Rebecca & Jonas

Weddingstory: Rebecca & Jonas

Den 28/2 2021 började Rebeccas och Jonas Weddingstory! Från ett swipe till ett naturinspirerat bröllop nära havet. Hur träffades ni? REBECCA BERÄTTAR |Vi började prata via Tinder den 28/2-21. Min man Jonas hade redan för 10 år sedan sett mig på en fest med min...

läs mer
Weddingstory: Petra & Veronica

Weddingstory: Petra & Veronica

Petra och Veronica träffades i mars 2018 via dejtningsappen Tinder. De båda hade mer eller mindre gett upp på att träffa någon innan de fann varann! THE STORY BEGINS... PETRA BERÄTTAR | Jag hade landat fint i tanken och känslan av att leva utan partner. En dag hade...

läs mer
Weddingstory: Elenor & Johan

Weddingstory: Elenor & Johan

 Ett hållbart och lantligt bröllop Elenor och Johan är båda två uppväxte på landsbygden och älskar naturen runt omkring, därför var det ett självklart val för dem att ha sin vigsel i samma miljö.ELENOR BERÄTTAR: Vi träffades när vi var väldigt unga. Jag var 16 och...

läs mer
Weddingstory: Elisabet & Gustav

Weddingstory: Elisabet & Gustav

Ett vackert och personlig bröllop vid det jämtländska fjället En frisk dag uppe i Jämtland var det dags för det efterlängtade bröllopet mellan Elisabet och Gustav. Med en härlig kärlekshistoria i bagaget så blev det en känslosam och personlig vigsel och trots att...

läs mer
Weddingstory: Linda & Simon

Weddingstory: Linda & Simon

Linda och Simon träffades och blev ett par redan som tonåringar och när det tillslut var dags att sätta bröllopsplaneringen i verket var paret samstämmiga.THE STORY BEGINS... LINDA OCH SIMON BERÄTTAR | Vi visste att vi ville ha en lite rustik miljö, gärna någon gammal...

läs mer
Weddingstory: Sofia & Viktor

Weddingstory: Sofia & Viktor

Ett intimt, oväntat och fantastiskt bröllop på underbara Löttorp, Öland. Det var så Sofia och Viktor skulle minnas tillbaka på sin bröllopsdag som ägde rum 29 augusti 2020. Som med mycket annat i livet blir inte allt som man tänkt och planerat. Risken är extra stor...

läs mer
Weddingstory: Michaela & Olof

Weddingstory: Michaela & Olof

För Michaela och Olof var vägen till det magiska augustibröllopet ute på Hållö i den Bohuslänska skärgården minst sagt kurvig. Inte bara på grund av rådande pandemi, utan också eftersom vigsel och festplatsen utmanade brudparet rent praktiskt. Men de påminde varandra...

läs mer
Weddingstory Julia & Marcus

Weddingstory Julia & Marcus

Rådande pandemi gör att många får planera om sina bröllop en hel del och det kan krävas lite uppfinningsrikedom och öppet sinne för att ändå få till det där bröllopet man alltid har drömt om. Julia och Marcus fick planera om allt från årstiden på bröllopet till val av...

läs mer
Weddingstory: Ida & Ludde

Weddingstory: Ida & Ludde

Covid-19 till trots fick Ida och Ludde en magisk bröllopsdag i Ronneby. Här berättar de merHur träffades ni? IDA BERÄTTAR | Vi båda kommer från den lilla staden Ronneby i Blekinge. Vi träffades första gången redan i tonåren och var vänner i många år innan vi äntligen...

läs mer
Weddingstory: Amanda & Jonathan

Weddingstory: Amanda & Jonathan

Ett drömlikt bröllop vid havet när Amanda & Jonathan sa ja till varandra. Här berättar dem om sin bröllopsdag och bjuder på massa bröllopsinspo The story and weddingplanning begins... AMANDA BERÄTTAR | Vi träffades på universitetet, vi båda gillade volleyboll och...

läs mer
Weddingstory: Emelie & Johan

Weddingstory: Emelie & Johan

Bohemiskt och intimt Augustibröllop i Dalarna I augusti 2020 knöt Emelie och Johan banden vid Stabenergs Barockträdgård i Dalarna. Med både sjön runt knuten och de påtagligt vackra omgivningarna fick de det bohemiska och genuina bröllopet de önskade. Men som många...

läs mer
Weddingstory: Jessica & Thommy

Weddingstory: Jessica & Thommy

Den 25e maj 2019 när naturen stoltserar med sin vårskrud förevigade Josephine och Joakim sina löften i Rosenhanska magasniet. Det lantligt bohemiska bröllopet präglades av vackra och enkla inslag.Hur träffades ni? JESSICA BERÄTTAR | Vi träffades tack vare min bror,...

läs mer
Weddingstory: Li & Erik

Weddingstory: Li & Erik

"Kunde vi inte komma till Italien, så fick Italien komma till oss"År 2020 visade sig bli ett riktigt turbulent år för alla brudpar som planerat sin stora dag till detta år. Pandemin har verkligen vänt upp och ner på hela bröllopsplaneringen för många. Inget undantag...

läs mer
Weddingstory: Titti & Fredrik

Weddingstory: Titti & Fredrik

Drömbröllopet som startade sin tankebana med Berlins open-air miljö, men som slutade med romantiskt tivoli-tema."Han frågade om jag ville dela en pizza"HUR TRÄFFADES NI? Vi båda kommer från samma ort, Vaggeryd och har gått på samma dagis till gymnasium. Men första...

läs mer
Gift vid första ögonkastet från SVT hos Bröllopsbruket

Gift vid första ögonkastet från SVT hos Bröllopsbruket

Elina från ”Gift vid första ögonkastet” hittade drömklänningen hos Bröllopsbruket… …men hittade hon drömprinsen?  I den populära serien ”Gift vid första ögonkastet” som nu visas på SVT, får vi följa Elinas resa – från stunden på Bröllopsbruket i Stockholm, fram till...

läs mer
Weddingstory: Jenny & Per

Weddingstory: Jenny & Per

I vimlet bland folkdräkter och folkmusik träffades Jenny och Per. Inte visste de då, att de några år senare skulle gifta sig i liknande miljö, på sin alldeles egna gård dessutom. Följ med på Jenny och Pers fantastiska Hälsingebröllop!Hur träffades ni? Vi träffades för...

läs mer

Tips från vår e-handel

 • bröllopscape

  Bröllopscape Fuskpäls

  595 kr
 • bröllopscape pärlor

  Bröllopscape Pärlor

  1,295 kr
 • bröllopsjacka

  Bröllopsjacka fuskpäls

  695 kr
 • Bröllopsjacka i ull

  Bröllopsjacka ull

  1,295 kr
 • bröllopssjal

  Bröllopssjal Chiffong

  225 kr
 • sko stickers

  Glas- & sko stickers – flera budskap

  45 kr
 • midjeband bröllop

  Midjeband Bröllop Mince

  595 kr
 • midjeband bröllop

  Midjeband Bröllop Moyen

  495 kr
 • midjeband bröllop petit

  Midjeband Bröllop Petit

  395 kr
 • paraply bröllop svart

  Paraply Bröllop Svart

  275 kr
 • transparent paraply bröllop

  Paraply Bröllop Transparent

  275 kr
 • paraply bröllop

  Paraply Bröllop Vitt

  275 kr