Anna och Daniel träffades 2013 via happy pancakes och kände direkt en samhörighet men deras weddingstory var ingen självklarhet från början. Det var först när deras dotter föddes 2016 som planerna på giftemål började gro hos dem. Följ med Anna när hon berättar om resan mot den stora dagen!

ANNA BERÄTTAR: Vi träffades via dejtingappen Happy Pancake hösten 2013 och blev ganska snabbt ett par därefter. Att det var VI, kände vi oss säkra på men att gifta oss var inget som var viktigt för någon av oss då. När vi fick vårt första barn, dottern Nova i september 2016, blev vi-känslan starkare och vi kom ännu närmare varandra. Då började tanken på giftermål gro hos åtminstone en av oss. Daniel friade till mig i april 2018 i ett regnigt Central Park i New York.

Ska vi gifta oss nu? Ja, det är klart att vi ska!

Wedding stories Elisabeth

Planering & Vigsel

ANNA BERÄTTAR: När vi började fundera och planera inför vårt bröllop var vi direkt överens om vad som var viktigt för oss, nämligen att få ha en stor fest med våra familjer och våra vänner. Vi visste inte hur vi skulle hitta en stor festlokal där vi bor men vi brukar spendera våra somrar i Daniels familjs sommarstuga på Bokenäset, så någonstans på Västkusten kändes som en given plats att ha vår fest på. Vår gästlista blev lång och med vänner och familj från olika delar av landet insåg vi att vi inte bara sökte efter en festlokal utan även efter övernattningsmöjligheter för alla våra gäster. Vi behövde en lokal som kunde krymma över 100 sittande gäster till middagen samtidigt som i stort sätt alla ska ha möjligheten att sova över en eller två nätter. Dessutom ville vi inte ha någon sluttid på vår fest, det här skulle bli livets fest! Mitt i sökandet efter det perfekta stället så fick vi i april 2019 vår son Olle och fick på så sätt mer tid att leta runt. I juli 2019 besökte vi för första gången Tofta gård på Orust och där hade vi det: stället där vi ville fira vår bröllopsfest. Här fanns en stor lada med plats för alla våra gäster, sängplatser till alla våra gäster som ville och behövde sova över och en fantastisk omgivning. Hans och Mia som ägde Tofta gård väckte då även idén om att vi kunde vigas där. När vi åkte därifrån hade vi bestämt oss: Tofta gård ska stå värd för både vår vigsel och vår bröllopsfest. Vårt första inbokade datum var 29/8 2020 men då pandemi och restriktioner härjade villt så bestämde vi oss för att att skjuta på vårt bröllop till året efter, det nya datumet blev 28/8 2021. Det var först i juli 2021 som restriktionerna släppte och vi fick klartecken från Tofta gård och Länsstyrelsen att vi kunde ha vårt bröllop som planerat.

Vi planerade aldrig något tema men då vi gifte oss i slutet av augusti och med den lantliga känslan och stilen som Tofta gård hade samt alla färginslag från sensommar och tidig höst så blev detta som ett tema.

Vi ville ha en kyrklig vigsel men inte i kyrkan. Ett vackrare rum att vigas i än vid stengärdsgården under de stora lummiga träden längst ner i trädgården kunde vi inte tänka oss. Här skulle vi samla vår familj och våra vänner stående i en halvcirkel runt oss. Förutom ett par psalmer så ville vi ha två låter som vi hade fastnat för och som passade oss. Nine million bicycles som sjöngs av vår vän och tillika operasångerska Anna Sandström och Kumpaner som sjöngs av vår pianist Kalle Lönn. Två fantastiska versioner.

Förutom valet av klänning som mycket grundade sig i hållbarhet så bad vi vänner och familj att ta med ljusstakar och vaser till vår dukning. Vi plockade blommor och vass som dekoration. Vi använde gamla ramar för informationsskyltar och bordsplaceringen visades med hjälp av ett armeringsjärn från sommarstugan och små avsågade träkubbar.

Vi hade hela tiden tänkt att det här bröllopet skulle vara en tillställning utan barn och så även våra. Att de skulle vara så små att de inte skulle få ut något av det. Mitt i våran planering och alla samtal om bröllopet så började vår dotter Nova, då 4 år, att fråga en massa om bröllopet och giftermål. Ganska snart började hon att berätta för allt och alla som hon träffade “att i sommar ska vi gifta oss. Mamma, pappa, jag och Olle” Vi insåg då att vi inte kunde utsluta dem. De, och framför allt Nova, förstod att det här skulle bli en stor dag, en dag då vi skulle fira och genast blev det självklart att vi inte kunde fira vår kärlek utan dem!

Bröllopsklädseln & jakten på brudklänningen

ANNA BERÄTTAR: Jag ville köpa eller hyra en klänning second hand. Inför vårt första utsatta datum i augusti 2020 så besökte jag Elsa Billgrens vintage studio i Stockholm. Där hittade jag en jättefin klänning som gav en wow-känsla och lite tårar i ögonen. Jag hyrde brudklänningen, men när vi fick ställa in bröllopet så behövde jag skicka tillbaka den. Jag kunde självklart hyra den på nytt året efter men då var det som att jag och den brudklänningen hade haft vår chans. Jag kände ett behov av att göra en ny provning. Då tog jag kontakt med Bröllopsbruket och bokade in en provning i februari 2021. Bröllopsbruket hade en stor garderob och jag fick chans att prova många olika bröllopsklänningar, vilket inte bara var roligt utan också viktigt på vägen mot min drömklänning. Jag hittade min klänning den där dagen i februari och med ett par små justeringar så blev den perfekt.

Från början så var Daniel inne på att han ville ha en jackett på bröllopet men när vi hade bestämt oss för att gifta oss på Tofta gård och ha vår vigsel utomhus så kände han inte att det passade. Då bestämde han sig för att han ville köpa en ljusgrå kostym med väst och kravatt. Under en eftermiddag så besökte vi två ställen med festkläder och han hittade sin bröllopsklädsel.

Att sälja tillbaka sin brudklänning

ANNA BERÄTTAR: Efter vårt bröllop var det givet att sälja tillbaka brudklänningen till Bröllopsbruket och låta klänningen leva vidare men inte utan att fälla en liten tår och känna av viss separationsångest. Allt som förknippas med den stora dagen är svårt att skiljas från för det känns som att jag lämnar bort minnen. Men då tröstar jag mig med att mina och våra minnen finns kvar på många andra sätt och att klänningen nu får chans att skapa fantastiska och kärleksfulla minnen för några andra. Det är en fin tanke.

Elisabet och Gustav

DAGENS HÖJDPUNKTER!

ANNA BERÄTTAR: Den stora höjdpunkten med vårt bröllop var att kunna samla alla som vi ville ha där och gifta oss. Efter 1,5 år med pandemi och restriktioner så längtade alla efter att få träffas i glädjens och kärlekens tecken. Att få sitta ner och äta middag tillsammans och att sen få dansa natten lång, allt kändes som en sådan lyx. Annars upplever vi att det är svårt att välja en eller flera höjdpunkter från vår dag, höjdpunkterna var så många. Alla våra vänners tal och sånger, maten med rårakor, torskryggen med champagnesås, tårtan, hur vår präst gjorde vår vigsel minnesvärd på så många sätt, Novas glittrande ögon när hon höll buketten, våra briljanta toastmasters, Daniels spontana och överraskande tal, alla glädje och tårarna som gärna kommer med den.

Sluthälsning och några goda råd på vägen

  • Pinterest – på pinterest kan du hitta så mycket inspiration inför ditt bröllop. Allt från hår och smink, till dekoration och roliga idéer. Sök och titta runt, spara och skapa album. Jag hittade så många bra, roliga och smarta lösningar där. Jag fick också flera bra tips från ett brudpar som haft sin bröllopsfest i samma lokal som oss, dem hittade jag via instagram.
  • Be vänner med intressen för olika saker om hjälp – flera av våra vänner anmälde sig själva att hjälpa till med olika saker antingen för att de var intresserade av eller till och med arbetade med just det som vi behövde. Använd era vänners intressen och kunnighet.
  • I valet av toastmaster eller toastmadame så skulle vi verkligen rekommendera att välja två personer som känner varandra, då blir deras arbete på vägen mycket lättare och de får en större chans att lyckas med sitt uppdrag.

Fotograf: Therese Kjellstorp

Florist: Henåns blommor

Tårta: Einars konditori, Uddevalla.

Fler Wedding Stories

Wedding Story: Jennifer & Alfred

Wedding Story: Jennifer & Alfred

Jennifer och Alfred träffades på Tinder och det dröjde inte länge innan det nykära paret flyttade ihop. Fem år senare friade Alfred till Jennifer under en semester i Montenegro. Lyckligtvis sa hon JA och drygt ett år senare, den 12 augusti 2023, var det dags för...

läs mer
Wedding Story: Johanna & Tony

Wedding Story: Johanna & Tony

Det har blivit dags för ännu en inspirerande bröllopsberättelser från våra kunder och den här gången är det Johanna och Tony som står i centrum. Paret gifte sig i Tveta kyrka i Mörlunda den 10 juni 2023, omgiven av familj och vänner. Bakom kameran denna dagen stod...

läs mer
Wedding Story: Valeria + Calle

Wedding Story: Valeria + Calle

Vi på Bröllopsbruket älskar att få ta del av Wedding Stories från "våra brudar" som hittat sin brudklänning i något av våra showrooms! I den här bröllopsberättelsen får vi läsa om Valeria och Calles som gifte sig den 17 juni 2023 på Rosenhanska Magasinet i Sörmland....

läs mer

Wedding Story: Emma & Anton

Följ med på Emmas & Antons weddingstory där allt till en början gick fel men hur de jobbade ihop sammanflätande och allt slutade som lyckansdag. I ett snöstormigt Rättvik sa de tillsist JA till varann.The story begins... EMMA BERÄTTAR: Jag flyttade till...

läs mer

Wedding Story: Elin & Staffan

Följ med på Elins & Staffans weddingstory. Ett vackert och fartfyllt bröllop i Värmländska skogar.The story begins... Hur träffades ni? ELIN BERÄTTAR: Som det moderna paret vi är så svajpades det ja på varandra sommaren 2019 på dejtingappen Tinder. I början...

läs mer

Wedding Story: Maria & Patrik

Följ med på Maria & Patriks weddingstory. Ett vackert bröllop med inslag av hållbarhet i Gotlands sköna natur.The story begins... MARIA BERÄTTAR: Vi träffades genom bekanta på en födelsedagsfest 2012, och har varit bästa vänner sedan dess. Kärleken har vuxit fram...

läs mer

Wedding Story: Anna & Robert

Anna och Robert träffades på Walk for Freedom och började strax därefter prata med varann. Några år senare sa de JA till varandra.Det här är deras weddingstory. ANNA BERÄTTAR: Varje år arrangerar hjälporganisationen A21 en tyst manifestation mot människohandel - Walk...

läs mer

Wedding Story: Monica & Alexander

Monica och Alexander träffades när de båda gick i gymnasiet och har varit tillsammans ända sedan dess. De gifte sig 2021 och det här är deras weddingstory..THE STORY BEGINS... MONICA BERÄTTAR | Vi träffade via en dejtingsajt på nätet. Vi båda var 18 år gamla och gick...

läs mer

Wedding Story: Rebecca & Jonas

Den 28/2 2021 började Rebeccas och Jonas Weddingstory! Från ett swipe till ett naturinspirerat bröllop nära havet. Hur träffades ni? REBECCA BERÄTTAR |Vi började prata via Tinder den 28/2-21. Min man Jonas hade redan för 10 år sedan sett mig på en fest med min...

läs mer