Fotograf: Minna Ýr Jóhannsdóttir

Varje år utser Erikshjälpen Sveriges Second Hand Profil och år 2024 är det coola Sara Wimmercranz som får ta emot utmärkelsen.

”Jag sa till Prins Daniel att jag hittat byxorna i ett soprum”

År 2022 gick Sara ut med sitt nyårslöfte: Jag ska inte köpa något nytt klädesplagg. Nu, två år senare, lever hon fortfarande enligt denna devis, och det bär enormt emot att köpa något nytt. Hon berättar om en känsla av frihet, att inte alls känna sig träffad av nya säsongernas mode som skriker ”köp”. 

Sara, som är investerare och mediaprofil har kunnat nå ut både brett men också till en ny publik med sitt statement om att återbruka och handla second. Några ögonbryn lyftes i finansvärldens korridorer när Sara först tog steget till att öppet prata om second hand. Men hon upplever att mycket har hänt de senaste åren, idag är det  helt naturligt och modernt, det har framförallt inte undgått någon att klädindustrin är en av vår tids värsta miljöbovar. ”När jag träffade Prins Daniel berättade jag att jag hittat mina byxor i ett soprum. Han gjorde tummen upp och tyckte det var skitbra”. 
Att fler inflytelserika personer och profiler främjar second hand hjälper omställningen att gå snabbare. 

 

Saras 3 tips på hur man kan leva mer hållbart

  • Sträva inte efter perfektion. Vi behöver fler som gör något
  • Byt bort var tredje. Till exempel var tredje köttbit, var tredje flygresa
  • Börja. Vänta inte och se det inte som något oöverstigligt. Alla steg räknas

Mer om hållbarhet