I samband med Breastcancer awareness month tog vår marknadskoordinator Annah kontakt med Plattnormen för att ta reda på mer om normer och acceptans vid bröstreducering efter cancerbesked.

Vilka är Plattnormen och vad gör ni för något?

MATLIDA BERÄTTAR: Vi är en förening som jobbar för valfrihet efter bröstcancer. Att välja platt ska vara ett likvärdigt alternativ till rekonstruktion efter mastektomi eller bröstbevarande operation. Idag är det alltför många som fått ett respektlöst bemötande från vården som inte respekterar kvinnors önskan att välja platt. Många upplever också att de inte blir informerade om riskerna med en rekonstruktion, eller vad man kan förvänta sig för resultat. Många har valt platt stängning efter att de själva läst på om rekonstruktion och kommit fram till att det inte är ett alternativ för de. 

Vad har ni för budskap som ni vill nå ut med?

MATLIDA BERÄTTAR: För att nå målet om valfrihet är det viktigt att synliggöra platta bröstkorgar. Alla vet hur ett bröst ser ut, men om du inte vet hur en platt bröstkorg ser ut, hur ska man då kunna ta ställning till om det är något för dig? Vi vill även visa på det vackra i en platt bröstkorg. Att du kan vara minst lika kvinnlig, självsäker och ”hel” utan bröst. Vårt instagramkonto är till för just representation. 

ANNAH SVARAR: Detta är minst sagt viktigt att lära sig mer om och som modedesigners borde anamma för att få mer valmöjlighet och passform. Även inom brudmodet kan en utveckling behövas. Det är ofta att brudklänningarna har inbygda kupor eller sömmar för att forma brösten men det är tyvärr få brudklänningar som fungerar om man är helt platt. Genom att sprida detta budskap och lära sig mer om bröstcancer och efterbehandlingar i form av rekonstruktion efter mastektomi så kan det förhoppningsvis i framtiden skapas brudklänningar som passar platta kvinnor.

”Som platt kvinna finns det tyvärr inte så mycket valmöjligheter inom mode som vi hade önskat.”

Hur kändes det för dig efter din bröstoperation? Var det annorlunda att se sig själv i spegeln?

MATILDA BERÄTTAR: Att göra en platt stängning är en förhållandevis enkel operation i jämförelse med en rekonstruktion (Vid en rekonstruktion så antingen töjer man ut bröstmuskeln till en ny bröstform, eller så tar man hud och fett från någon annan del av kroppen, oftast magen, för att sy på en ny bröstform. Det är ofta smärtsamt med lång läkningsprocess). Många upplever att de känner sig pigg efteråt utan särskilt mycket smärta. Trots allt, du har två långa snitt tvärsöver bröstkorgen med stora förband över. Jag tyckte det var obehagligt att ta bort förbanden och se mig själv i spegeln för första gången. Men jag slogs också över känslan att jag fortfarande var bara jag. När såren väl var läkta kändes det skönt att lägga handen över min bröstkorg. Det var inget som saknades, jag var glad att brösten som orsakat cancer var borta. Jag kunde så tydligt känna mitt hjärta slå och jag kände mig levande.

ANNAH SVARAR: Jag har förstått att det är många som tror att man tappar självkänslan efter en bröstreducering men har förstått att så inte är fallet. För det mesta är det väl så som du säger att det är en befrielse att känna att man har tagit bort det som orsakade cancern. Man är ju fortfarande sig själv.

Har någon av er gift sig utan bröst och i så fall hur lätt/svårt var det att hitta en brudklänning som passade?

MATILDA BERÄTTAR: Jag vet ingen som gift sig utan bröst hos oss. Men, många, inklusive mig, vittnar om att det känns lättare att klä sig som platt. Man kan ha vackra klänningar med bar rygg och bara axlar när man inte behöver BH och många mjuka klänningar sitter mycket bra. Man får helt enkelt välja bort klänningar med försydda bröstbullar.

ANNAH BERÄTTAR: Vi har precis gjort en brudfotografering med två tappra kvinnor utan bröst. När vi valde ut deras brudklänningar så kunde vi konstatera att majoriteten av brudklänningar har insydd kupa eller en formad skärning vid bröstet men det fanns även ett par stycken brudklänningar som var helt platta. En av våra modeller var storlek 54+ och där var det betydligt svårare att hitta en brudklänning som inte hade stöd för bysten. Vi hittade tillslut två vackra brudklänningar till våra modeller där bröstpartiet var helt platt. (Bilder från fotograferingen hittar du HÄR)

Här tror jag modebranchen kan göra jätteskillnader, speciellt inom brudmodet! Vi önskar en värld med inkluderande mode om man så är platt, stor eller liten. Det finns alltså brudklänningar för plattbröstade, det gäller bara att leta lite.

Vad vill ni att våra läsare ska ta med sig av denna intervju?

MATILDA BERÄTTAR: Det är först när man börjar skala av ytan som man upptäcker det som finns innanför. När man så tydligt går emot normen så inser man rätt snart att skönhet är något mycket större än normen om två bröst. 

Fler blogginlägg

Bröllopsfotograf i Västerås

Bröllopsfotograf i Västerås

I detta blogginlägg lämnar vi över ordet till en fantastisk duo och tillika bröllopsfotograf i Västerås, Luminae Stories, som är en av våra samarbetspartners. När vi på Bröllopsbruket krokar arm med andra aktörer i bröllopsbranschen är det noga utvalda företag som med...

läs mer
Trendspaning: Bröllopsklänning 2025

Trendspaning: Bröllopsklänning 2025

Är du en av de som ska hitta din bröllopsklänning 2025? Vi är nyligen hemkomna från European Bridal Week i Tyskland där vi har fått äran att smygkika på bröllopsklänningar som släpps år 2025. Dessutom har Spring Bridal 2025 i New York nyss gått av stapeln. I detta...

läs mer
Bröllopsbruket i Umeå: Norrlands Största Bröllopsbutik

Bröllopsbruket i Umeå: Norrlands Största Bröllopsbutik

Bröllopsbruket i Umeå har under mars 2024 flyttat till en ny, större lokal och stoltserar nu som Norrlands största bröllopsbutik! Med fler kvadratmeter och betydligt fler klänningar är Bröllopsbruket i Umeå den självklara destinationer för brudar i norra Sverige. Med...

läs mer
Hitta din drömmiga bröllopsklänning i Göteborg

Hitta din drömmiga bröllopsklänning i Göteborg

Välkommen till Göteborg, en stad där drömmar blir verklighet, speciellt när det gäller att hitta den perfekta bröllopsklänningen för din stora dag. Göteborg, med sin charmiga mix av historisk arkitektur och modern design, erbjuder ett unikt utbud för brudar som letar...

läs mer
Vi stöttar Kvinna till Kvinna

Vi stöttar Kvinna till Kvinna

Internationella kvinnodagen är här och vi på Bröllopsbruket brinner extra mycket för att uppmärksamma organisationer som på olika sätt arbetar med kvinnor och flickors rättigheter. I år har vi valt att donera 20% av alla intäkter i vår webshop under hela helgen 8-10...

läs mer

Tips från vår e-handel

 • Rea!

  6-pack Hårsmycke för brudupsättning spiral

  Det ursprungliga priset var: 595 kr.Det nuvarande priset är: 295 kr.
 • Alice örhängen | Light colorado topaz

  549 kr
 • Alice Pearl örhängen | Crystal

  549 kr
 • Alice Pearl örhängen | Ivory Silk

  549 kr
 • brudslöja diskret

  Brudslöja Diskret | 200 cm

  695 kr
 • Brudslöja Diskret | 250 cm

  895 kr
 • Brudslöja med kristallkant | 200 cm

  1,295 kr
 • sko stickers

  Glas- & sko stickers – flera budskap

  45 kr