Det är ingen nyhet att Bröllopsbruket älskar återbruk. För att det cirkulära återbruket ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att vi vårdar våra kläder på bästa sätt.

1. Byt sköljmedel mot ättika

Hur löser man att få en mjuk tvätt utan att använda sig av miljöfarligt sköljmedel? Häll i en matsked ättiksprit i sköljmedelsfacket nästa gång. På så vis blirir vattnets PH värde lägre, vilket ger kläderna en mjukare känsla och tar bort dåliga lukter. Tillsätt en eterisk olja om du vill ha doft.

2. Få bort fläckar

De allra flesta fläckar går bort genom att doppa en trasa i vatten med lite bakpulver. Gnugga på fläcken, låt det verka en stund och tvätta sedan som vanligt. Har du fettbaserade fläckar som t.ex oljefläckar kan man ta hårschampo eller diskmedel och gnugga in.

3. Ånga

Att ånga sina kläder är ett smidigt och miljövänligt alternativ om du inte orkar stryka. Häng in brudklänningen, skjortan eller blusen i badrummet medan du duschar så suddar ångan ut de flesta vecken.

4. Vräng och stäng

Dra upp dragkedjan och stäng kardborrband. Jeans, jackor, koftor och kläder med tryck på vrängs ut och in. På så vis håller jeansen sin färg bättre och trycket riskerar inte att skadas under tvättningen. Koftor och jackor blir inte lika noppiga och håller passformen bättre.

5. Tvätta kallt

Höga temperaturer behöver inte ge renare kläder. Dra ner värmen när du tvättar, så sparar du energi och får ändå samma resultat.

6. Vädra

Häng ut och vädra plagg i stället för att slänga dem i tvättmaskinen. Ylleplagg och jeans klarar sig länge utan tvätt. Och cigarettlukt och andra odörer försvinner bra med en vädring.

7. Tvättpåse

En tvättpåse kan användas till mer än att lägga bygel-BHn i. Släng i alla strumpor du har i tvättpåsen för att undvika att de försvinner. Det finns även speciella tvättpåsar mot syntetplagg. Syntetplagg släpper ifrån sig plastpartiklar vid tvättning och med en speciell tvättpåse fångas dessa rester upp och slipper nå vårt hav och vår natur.

8. Tuggummi

Fått tuggummi på kläderna? Släng in både skor och kläder i frysen en stund så blir tuggummit stenhårt och därmed lättare att få bort från materialet det sitter på.

9. Tröga dragkedjor

Har du kläder där dragkedjan satt sig eller är svår att dra upp och ner? Knid ett stearinljus mot dragkedjan så glider den bättre.

10. Få liv i skorna

Har du ett par för små skor, töjer du varsamt ut dem genom att ta på dig ett par fuktiga strumpor.

Investera i ett bra skovårdskit. Då förlänger du livslängden på skorna. Ett par vita sneakers som fått sliten sula, livar du enkelt upp genom att sudda på sulan med ett suddgummi. Använd även en tandborste med lite diskmedel på och sedan en våt trasa.

Att ta bort skosnörena och tvätta dem kan också liva upp vilka tråkiga skor som helst.

Tips från vår e-handel

 • Brudväska i högkvalitativ spets

  425 kr
 • brudväska

  Brudväska med kristall

  395 kr
 • Klänningsgarderob

  249 kr
 • Tvättspray Fresh Linen No. 503, 50 ml

  89 kr

Mer om hållbarhet

Vi intervjuade Plattnormen | Breastcancer awareness month

I samband med Breastcancer awareness month tog vår marknadskoordinator Annah kontakt med Plattnormen för att ta reda på mer om normer och acceptans vid bröstreducering efter cancerbesked.Vilka är Plattnormen och vad gör ni för något? MATLIDA BERÄTTAR: Vi är en...

läs mer
PHOTOSHOOT | Röda sten

PHOTOSHOOT | Röda sten

Kärleken har inga gränser! Det var ledorden för den fantastiska färgsprakande bröllopsfotograferingen vid Röda Sten, i Göteborg. Ett gäng kvinnliga kreatörer träffades för att hylla gränsöverskridande kärlek och ge hopp om en ljusare framtid. Brudparen som gifter sig...

läs mer
Wedding Story: Sofia & Viktor

Wedding Story: Sofia & Viktor

Ett intimt, oväntat och fantastiskt bröllop på underbara Löttorp, Öland. Det var så Sofia och Viktor skulle minnas tillbaka på sin bröllopsdag som ägde rum 29 augusti 2020. Som med mycket annat i livet blir inte allt som man tänkt och planerat. Risken är extra stor...

läs mer
Att tänka på inför sin skrädderitid

Att tänka på inför sin skrädderitid

Sömnad I mitten av januari startade Bröllopsbruket i Mamlö upp skrädderi under samma tak. Där kan du nu träffa vår duktiga sömmerska Inguna Kudule som besitter över 40 års erfarenhet inom sömnad och design. Att det krävs justeringar av sin bröllopsklänning är snarare...

läs mer
Bröllopsbruket älskar hållbarhet

Bröllopsbruket älskar hållbarhet

I Bröllopsbrukets sfär är begreppet hållbarhet ganska lätt att förstå sig på - majoriteten av våra brudklänningar är second hand. Vi förenklar möjligheten att både köpa och sälja en begagnad brudklänning genom våra fysiska butiker.  Att få prova flera klänningar på...

läs mer
Möt framtidens hållbara konsumenter

Möt framtidens hållbara konsumenter

Om några veckor lämnar vi ett decennium bakom oss, med vad många anser, stora misslyckanden utifrån ett hållbart perspektiv. Allt fler kurvor peakar – fossil energi, råvarutillgångar, butiker, klimat mm.Många funderar på vart vi är på väg och hur vi ska ställa om till...

läs mer
Årets julklapp 2018: Det återanvända plagget

Årets julklapp 2018: Det återanvända plagget

Motivering till Årets julklapp 2018 Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och...

läs mer