Om några veckor lämnar vi ett decennium bakom oss, med vad många anser, stora misslyckanden utifrån ett hållbart perspektiv. Allt fler kurvor peakar – fossil energi, råvarutillgångar, butiker, klimat mm.

Många funderar på vart vi är på väg och hur vi ska ställa om till en mer hållbar framtid. Vad kommer människor att värdera och prioritera och hur ska näringslivet möta en förändrad konsumtion?

Kairos Futures framtidsstudie som släpptes i okt 2019 menar att det är på väg att hända något stort med miljöfrågorna i västvärldens överflödssamhällen. Framtidsrapporten pekar ut sex tydliga konsumentgrupper som driver utvecklingen mot en mer hållbar konsumtion:

Giftfria och hälsomedvetna

För denna grupp är ett hälsosamt liv den viktigaste drivkraften. De engagerar sig i miljöfrågor som inkluderar ämnen och kemikalier som kan bidra till negativa effekter för hälsan.

Livsförenklare

Går mot ett enklare och långsammare liv med färre grejer och mer tid till att ta hand om sig själv och sina relationer. Det materiella som ändå behövs får gärna vara egenodlat eller hempysslat i goda vänners lag. Back to basics!

Trediga kreatörer

Till skillnad från Livsförenklarna använder de trendmedvetna kreatörerna ekologi och hållbarhet som ingrediens när de bygger en cool stil. De är stolta över att återbruka, återvinna och ser det som en del av sin image.

Teknikoptimister

Tekniska lösningar, snarare än utsläppsminimering idag. De tror starkt att ny innovativ teknik kommer lösa klimatfrågan.

Medvetna familjen

Familjen som politisk enhet i kampen för en hållbar värld. De har fokus på de stora miljöbovarna, vill fostra barnen till miljökämpar och samhällsmedborgare och tänker på de framtida generationerna.

Unga aktivister
Ser klimatfrågan som den viktigaste av alla frågor, som måste hanteras såväl på individnivå som på samhällsnivå. Politiska demonstrationer kombineras med att mäta sitt eget klimatavtryck. De vill vända sin egen utsläppskurva samtidigt som man trycker på för en seriös klimatpolitik.

Bröllopsbruket är hållbarhetsaktör inom bröllopsbranschen och är näst intill ensamma i sitt slag att driva hållbarhetsfrågan framåt i bröllopsbranschen.
Kedjan startades 2018 och tack vare konsumentens starka drivkraft kring hållbara val, har Bröllopsbruket blivit en stor aktör och erbjuder numer moderiktiga second hand bröllopsklänningar i 4 städer i Sverige.

”Att bröllopsdagen inte ska prägla sina egna värderingar finns inte på kartan nu för tiden. En hållbar livsstil går inte blint förbi någon idag och det är för många en självklarhet att även bröllopsdagen ska präglas av detta. Hållbar konsumtion är här för att stanna och vi är glada och tacksamma att kunna hjälpa blivande brudar att agera mer hållbart kring sitt val av bröllopsklänning”, säger Frida Enslöw – grundare av Bröllopsbruket.

Mer om hållbarhet

Vi intervjuade Plattnormen | Breastcancer awareness month

I samband med Breastcancer awareness month tog vår marknadskoordinator Annah kontakt med Plattnormen för att ta reda på mer om normer och acceptans vid bröstreducering efter cancerbesked.Vilka är Plattnormen och vad gör ni för något? MATLIDA BERÄTTAR: Vi är en...

läs mer
PHOTOSHOOT | Röda sten

PHOTOSHOOT | Röda sten

Kärleken har inga gränser! Det var ledorden för den fantastiska färgsprakande bröllopsfotograferingen vid Röda Sten, i Göteborg. Ett gäng kvinnliga kreatörer träffades för att hylla gränsöverskridande kärlek och ge hopp om en ljusare framtid. Brudparen som gifter sig...

läs mer
Wedding Story: Sofia & Viktor

Wedding Story: Sofia & Viktor

Ett intimt, oväntat och fantastiskt bröllop på underbara Löttorp, Öland. Det var så Sofia och Viktor skulle minnas tillbaka på sin bröllopsdag som ägde rum 29 augusti 2020. Som med mycket annat i livet blir inte allt som man tänkt och planerat. Risken är extra stor...

läs mer
Att tänka på inför sin skrädderitid

Att tänka på inför sin skrädderitid

Sömnad I mitten av januari startade Bröllopsbruket i Mamlö upp skrädderi under samma tak. Där kan du nu träffa vår duktiga sömmerska Inguna Kudule som besitter över 40 års erfarenhet inom sömnad och design. Att det krävs justeringar av sin bröllopsklänning är snarare...

läs mer
Bröllopsbruket älskar hållbarhet

Bröllopsbruket älskar hållbarhet

I Bröllopsbrukets sfär är begreppet hållbarhet ganska lätt att förstå sig på - majoriteten av våra brudklänningar är second hand. Vi förenklar möjligheten att både köpa och sälja en begagnad brudklänning genom våra fysiska butiker.  Att få prova flera klänningar på...

läs mer
Så får du kläderna – och planeten – att hålla längre!

Så får du kläderna – och planeten – att hålla längre!

Det är ingen nyhet att Bröllopsbruket älskar återbruk. För att det cirkulära återbruket ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att vi vårdar våra kläder på bästa sätt.1. Byt sköljmedel mot ättika Hur löser man att få en mjuk tvätt utan att använda sig av...

läs mer
Årets julklapp 2018: Det återanvända plagget

Årets julklapp 2018: Det återanvända plagget

Motivering till Årets julklapp 2018 Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och...

läs mer