I dubbel bemärkelse säger vi YES!
Yes to the dress – #YesToThePlanet

Bröllopsbruket lanserar den första klimatkompenserade brudkollektionen i världen. Sedan starten 2018 har vi skakat om svensk bröllopsmarknad med vårt koncept kring second hand brudklänningar och vår position inom hållbarhet och brudmode har på kort tid blivit ledande. Outtröttliga och övertygade flyttar vi nu fram positionerna ytterligare inom hållbart brudmode. Med vår unika kollektion #YesToThePlanet har vi på ett ansvarsfullt sätt flätat ihop hållbarhet och tidlös design med målet att minska vårt ekologiska fotavtryck och samtidigt maximera vårt sociala ansvar som en av de största aktörerna på svensk bröllopsmarknad.

Fronfigur för kollektionen är aktivisten och feministen Linnéa Claeson.

”Linnéas engagemang i kvinnofrågan, inte minst kring samhällsnormer, kvinnors rättigheter och ideal, går i linje med Bröllopsbrukets värderingar.”

#YesToThePlanet

Varje klänning klimatkompenseras. Med hjälp av Tricorona Climate Partner AB har vi på Bröllopsbruket kartlagt hela kedjan; råmaterial, tillverkningsprocess, produktionsenergi och transport. Det totala kolavtrycket för varje enskild klänning klimatkompenseras.

Vårt finansiella stöd investeras i ett klimatvänligt projekt som inte hade blivit till utan finansiering från klimatkompensation.

Projektet är godkänt och certifierat under Kyotoprotokollets Clean Development Mechanism (CDM). Det innebär att projektet möter de kriterier som FN satt upp för klimatkompensationsprojekt.
Projektet är även godkänt och certifierat under Gold Standard, en kvalitetsmärkning som ställer särskilda krav på projektets bidrag till hållbar utveckling.

Linnéa Claeson frontfigur för Bröllopsbrukets klimatkollektion

Linnéa bär en viktig röst i samhället och lyfter betydelsefulla samhällsfrågor som inte bara berör vår kvinnliga publik, utan påverkar samhället i stort. Linnéas engagemang i kvinnofrågan, inte minst utifrån samhällsnormer, kvinnors rättigheter och ideal går i linje med Bröllopsbrukets värderingar, vilket var viktigt vid val av frontfigur för kollektionen.

Vi vet att Linnea är en förebild för många kvinnor. Därför känns det extra kul att berätta att man får en videohälsning skickad till sig från Linnéa, när man väljer en klänning ur kollektionen.

brudkollektion
brudkollektion

Återbruk i fokus

Man brukar säga att det bästa och mest hållbara plagget är det som används många gånger.
När man gör en livscykelanalys av en brudklänning, är det råmaterialet som utgör störst klimatavtryck. Därefter kommer själva produktionen av klänningen. Avgörande är därför att brudklänningar som producerats fås de bästa möjligheter till att överleva på marknaden.

Hela vår vision med kollektionen har därför byggts på återbruk och slow fashion som har spelat en central roll i tidigt skede i framtagandet av kollektionen och genomsyrar både materialval, passform, sömnadsteknik och design.

Men denna omsorgsfulla kollektion med design som vi vet att många av våra kunder söker, kan vi möjliggöra till återbruk om man som kund önskar sälja den vidare.

Inkludering är vår ledstjärna.

Vår kollektion har därför ett brett storleksintervall och går att fås i storlek 34-58. Detta är en hyllning till den fantastiska sanningen att ingen kvinna är den andra lik.
För att minimera onödig produktion, sys klänningarna på beställning med en leveranstid på 10 veckor. Samples av hela kollektionen finns att upptäcka i varierande storlekar i alla våra butiker.

Designern bakom #YesToThePlanet är den välrenommerade Esther Franke. Esther har under många år arbetat som brudklänningsdesigner med fokus på skräddarsydda kreationer till blivande brudar. Tillsammans med Esther har vi tagit fram sex brudklänningsmodeller och en bolero.

Kollektionen släpps i Bröllopsbrukets samtliga butiker den 24 februari 2021 och kommer finnas tillgänglig fram tills att tillräcklig andel från kollektionen finns tillgängligt second hand i Bröllopsbrukets butiker.

 

FOTO: Linda Eliasson

Mer om Bröllopsbruket

Nystart för Bröllopsbruket Linköping!

Nystart för Bröllopsbruket Linköping!

Den 12 augusti slog portarna upp för det nya showroomet i Linköping. Den nya adressen innebär större ytor, fler provrum och ett skrädderi in house. Premiärhelgen blev en succé och nu när butiken varit öppen i nästan 1 månad har vi tagit pulsen på butiksägaren Mia.Hur...

läs mer

Bröllopsbruket Västerås firar 1 års jubileum

Den 14 augusti 2022 bjöd Bröllopsbruket Västerås in till 1 års jubileum på vackra Slottsgatan i Västerås, ett event som fyllde showroomet med längtansfulla brudar på jakt efter sin drömklänning. Vi har intervjuat Sara som är butiksägare för Bröllopsbruket i Västerås...

läs mer
BRÖLLOPSBRUKET GÖTEBORG | PREMIÄR

BRÖLLOPSBRUKET GÖTEBORG | PREMIÄR

Lördagen den 1 maj hade vi vår efterlängtade premiär av vår nya, stora lokal i Göteborg! Butiken är nu en av Västsveriges strösta bröllopsbutiker. Showroomet var fyllt med ca 180 brudklänningar - de flesta second hand, men även några nya. Förutom brudklänningar var...

läs mer
UMEÅ | Premiär

UMEÅ | Premiär

Lördagen den 21 mars öppnade vi vår bröllopsbutik i Umeå!  För er som nyligen börjat följa oss och inte är bekanta med Bröllopsbruket, så säljer vi moderna second hand bröllopsklänningar i våra showrooms som finns i fem städer; Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping...

läs mer
Bröllopsbruket Malmö | Premiär

Bröllopsbruket Malmö | Premiär

Lördagen den 11 januari hade vi vår efterlängtade premiär i Malmö! Showroomet var förberett med dryga 130 brudklänningar. De flesta second hand, men även några nya. Showroomet var också fyllt med brudtillbehör såsom slöjor, underkjolar och midjeband.Förväntansfulla...

läs mer
BRÖLLOPSBRUKET STOCKHOLM | VIP event

BRÖLLOPSBRUKET STOCKHOLM | VIP event

Den 5 november var det VIP event för blivande brudar som är mitt i att planera sitt bröllop i Stockholm.Medan våra gäster minglade runt bland vackra bröllopsklänningar bjöd vi på  magiskt vacker bröllopstårta från The Craving Solution och sprudlande cava från...

läs mer
GÖTEBORG | Exklusivt samarbete med Abby Waits

GÖTEBORG | Exklusivt samarbete med Abby Waits

Något gammalt, något nytt GÖTEBORG | Utöver våra drygt 120 vackra second hand brudklänningar kan du nu handla Göteborgs största utbud av Abby Waits bröllopsklänningar hos oss på Bröllopsbruket i Göteborg. Välkommen in till en perfekt blandning av något gammalt något...

läs mer
Bröllopsbruket LINKÖPING | Premiär

Bröllopsbruket LINKÖPING | Premiär

Lördagen den 21 september slog vi äntligen upp portarna till vår tredje butik - denna gången i Linköping.Pirriga och förväntansfulla blivande brudar från Linköping men även långväga besökare kom till premiären av Bröllopsbruket i Linköping. Vissa valde...

läs mer
STOCKHOLM | Premiär för Bröllopsbruket

STOCKHOLM | Premiär för Bröllopsbruket

I lördags var det äntligen dags att slå upp dörrarna till vårt showroom för second hand bröllopsklänningar i Stockholm. Pirriga och förväntansfulla brudar med sina sällskap besökte oss hela dagen för att prova våra bröllopsklänningar, dricka bubbel och få...

läs mer