I samband med breat cancer awareness har Bröllopsbruket haft äran att träffat två krigardrottningar som både överlevt bröstcancer och opererat bort sina bröst. Vi ville göra något extra fint för dem och visa Sverige att man VISST kan ha brudklänning utan bröst!

Dagen för brudfotograferingen.

Vi möter två ivriga och glada kvinnor i fikarummet hos Bröllopsbruket Göteborg. Idag ska de bli fotograferade för första gången i brudklänning! Sara, en av modellerna, har precis varit med i Lindex’s Rosa-kampanjen och känner sig rätt så lugn inför fotograferingen. För vår andra modell Marika var detta en helt ny upplevelse som hon var snabb på att anmälla sig till. Marika har aldrig haft på sig en brudklänning innan idag och hade planer på att gifta sig innan hon blev sjuk 2020. ”Att få prova brudklänningar var jätteroligt  och något som jag har sett fram emot att göra” – säger hon när vi frågar henne vad som var roligast under dagen.

Väl under Saras inprovning berättar hon att hon gifte sig 1995 och visar upp en bild på hennes brudklänning, det är en vacker och traditionell brudklänning i ett glansigt material. Till det hade hon vackra vita handskar i samma material och en kort slöja till.

Båda kvinnorna har gjort en bilateral mastektomi (tagit bort båda brösten). Saras ena bröst var i profylaktiskt syfte. 

Dags att prova ut brudklänningen

Marikas brudklänningsprovning

Medan Sara är inne och stylas hos bästa Hannah Lindoff provar vi ut brudklänning åt Marika. Vi frågar Marika om hon tycker att det är svårt att hitta kläder som passar hennes överdel och om det var svårt att acceptera beskedet i början. Hon svarar att hon har brottats med känslor men att det har varit förvånadsvärt lätt att hitta kläder i bra passform.

Marika provar ut 5 olika klänningar och vi alla fastnar för en två-delad brudklädsel med en vacker slät topp med öppen rygg och en spetskjol till. Marika är en storlek 36 och här fanns det rätt många bröllopsklänningar som passade hennes platta bröstkorg då brudklänningar i mindre storlekar inte alltid behöver ha inbyggda kupor eller formade skärningar vid bystet.

Saras brudklänningsprovning

För Sara var det lite svårare att hitta rätt passform. Sara är en storlek 54 och eftersom större storlekar oftast har mer support för byst så hade nästan alla brudklänningar som Sara provade någon form av support vid bysten. Här ser vi en potential till att utvecklas och hitta brudklänningar som även passar till kvinnor utan bröst i större storlekar.

Tillslut hittade vi en vacker och enkel brudklänning som satt fint och som Sara såg ut att vilja ta med sig hem. För att anpassa brudklänningen efter Saras kropp så var vår skräddare tvungen att trolla bort skärningen vid bysten, en relativ enkel ändring att göra som inte påverkar klänningens utseende.

Sara erbjöd sig även att visa hennes bröstkorg så att ni som läser också får se hur man kan se ut efter en mastektomi, det tyckte vi var fint av henne!

BRUDFOTOGRAFERING – YES TO LIFE

Vi kommer fram till en platsen där vi ska fotografera modellerna och det är en vacker höstdag med färgglada vyer, vi har vädet på vår sida. Våra fotografer Jennefier Nilsson och Celine Hultin gör ett fantastiskt jobb och får modellerna att verkligen släppa loss genom att bjuda på power låtar och goa gamlingar genom deras högtalare som de tagit med sig. En fotografering som väcker mycket känslor och som avslutas i powerposering!

Modell Sara har på sig:

Vår egen klänning Annie -> Se klänning

Bröllopscape i fuskpäls

Örhängen: Lily & Rose – Finns att köpa hos Bröllopsbruket Göteborg

Halsband: Lily & Rose

Brudslöja: Pärlslöja

Modell Marika har på sig:

Topp: ByMalina (såld)

Kjol: ByMalina

Hårsmycken

Örhängen: Lily & Rose

Brudslöja: Pärlslöja

Fler blogginlägg

Bröllopsbruket i Umeå: Norrlands Största Bröllopsbutik

Bröllopsbruket i Umeå: Norrlands Största Bröllopsbutik

Bröllopsbruket i Umeå har under mars 2024 flyttat till en ny, större lokal och stoltserar nu som Norrlands största bröllopsbutik! Med fler kvadratmeter och betydligt fler klänningar är Bröllopsbruket i Umeå den självklara destinationer för brudar i norra Sverige. Med...

läs mer
Hitta din drömmiga bröllopsklänning i Göteborg

Hitta din drömmiga bröllopsklänning i Göteborg

Välkommen till Göteborg, en stad där drömmar blir verklighet, speciellt när det gäller att hitta den perfekta bröllopsklänningen för din stora dag. Göteborg, med sin charmiga mix av historisk arkitektur och modern design, erbjuder ett unikt utbud för brudar som letar...

läs mer
Vi stöttar Kvinna till Kvinna

Vi stöttar Kvinna till Kvinna

Internationella kvinnodagen är här och vi på Bröllopsbruket brinner extra mycket för att uppmärksamma organisationer som på olika sätt arbetar med kvinnor och flickors rättigheter. I år har vi valt att donera 20% av alla intäkter i vår webshop under hela helgen 8-10...

läs mer
Sveriges Second Hand Profil 2024

Sveriges Second Hand Profil 2024

Fotograf: Minna Ýr JóhannsdóttirVarje år utser Erikshjälpen Sveriges Second Hand Profil och år 2024 är det coola Sara Wimmercranz som får ta emot utmärkelsen."Jag sa till Prins Daniel att jag hittat byxorna i ett soprum" År 2022 gick Sara ut med sitt nyårslöfte: Jag...

läs mer
5 tips för att skapa vårkänsla på ditt vårbröllop

5 tips för att skapa vårkänsla på ditt vårbröllop

Våren är en tid fylld av nytt liv och kärlek, vilket gör den till en perfekt tid för att säga "ja" till varandra. Ett vårbröllop kan vara magiskt och fullt av pirriga känslor och blommor. Här är 5 smarta tips för hur du pimpar vårbröllopet.1. Använd pastellfärger Låt...

läs mer

Tips från vår e-handel

 • 6-pack Hårsmycke för brudupsättning spiral

  595 kr
 • Alice örhängen | Light colorado topaz

  549 kr
 • Alice Pearl örhängen | Crystal

  549 kr
 • Alice Pearl örhängen | Ivory Silk

  549 kr
 • brudslöja diskret

  Brudslöja Diskret | 200 cm

  695 kr
 • Brudslöja Diskret | 250 cm

  895 kr
 • Brudslöja med kristallkant | 200 cm

  1,295 kr
 • sko stickers

  Glas- & sko stickers – flera budskap

  45 kr