Att planera bröllopet innefattar en hel del beslut, när det kommer till bröllopsfotograferingen är det inget undantag.
Vi har pratat med bröllopsfotograf Åsa Lännerström (https://www.asalannerstrom.com/) som ger sina bästa tips inför sitt val av bröllopsfotograf samt hur man bäst planerar bröllopsdagen utifrån fotograferingen.

Hej Åsa! Hur ska man tänka när man väljer bröllopsfotograf?

Efter att ni kollat igenom en djungel av duktiga bröllopsfotografer, så kanske ni sållat ner till ett par stycken ni gillar. Det viktigaste då är att välja efter hur ni känner inför bilderna ni ser, tycker ni om stilen på bilderna? Gillar ni ljusa romantiska bilder eller bilder som är mer åt det mörka hållet? Bildstilen, d.v.s hur fotografen fotograferar samt redigerar sina bilder är det viktigaste att titta på.

Hur lång tid innan bröllopet bör man boka bröllopsfotograf?

Många fotografer blir bokade upp till ett år eller mer i förväg så vill ni vara helt säkra på att få den fotograf ni siktat in er på, vars bilder ni älskar och kan se er själva i, så hör av er i god tid för att säkerställa att ert datum fortfarande finns ledigt! Ju tidigare desto bättre. Många fotografer ses gärna då på en fika för att på så sätt även känna av att personkemin fungerar, samt att man får tillfälle att lära känna varandra. Det är ju viktigt att ni känner att ni kan slappna av med er fotograf, eftersom denna kommer tillbringa många timmar tillsammans med er på en av era viktigaste dagar i livet.

Är en professionell bröllopsfotograf nödvändig? Hur ska man tänka kring om man har en kompis med en bra kamera?

Många brudpar kanske blir överraskade gällande priset hos en bröllopsfotograf, men tänk på att dessa bilder är ovärderliga! En professionell bröllopsfotograf vet exakt vad hen ska tänka på gällande väder, olika ljusförhållanden, riktning, poser, vad som inte får missas etc.

Jag kan inte nog poängtera denna viktiga del i er bröllopsbudget, och att även om ni har en släkting som har en bra kamera, betyder inte det att denna har den kunskap om alla de delar så som ljusförhållanden, setting, miljö mm.

Hur lång tid är lagom att avsätta för porträttbilder?

Jag brukar ofta rekommendera att lägga ca 1,5–2 timmar på porträttbilderna. Just för att man ska få tillfälle att kunna slappna av och få en mysig stund med varandra innan allt drar igång. Se detta som en stund då ni tillsammans laddar, andas och är i er egna lilla bubbla. Bara ni. Vill ni ha riktning ger jag er det, men oftast sköter ni det så bra själva att jag bara tar ett steg tillbaka och fångar det jag ser, er kärlek och förväntan!

Tar man bröllopsporträtten före eller efter vigseln?

Även detta är såklart beroende på hur dagens upplägg ser ut, samt om man vill se varandra innan vigseln eller om vigseln är första gången ni ser varandra. För min del lägger vi nästan alltid porträttdelen innan vigseln.
Den största anledningen till det är att vi gör en s.k first look. Detta är när ni, brudparet, inte sett varann tidigare under dagen och alltså ser varandra för första gången, under porträttfotograferingen. Vi arrangerar då detta möte och jag fångar era äkta, härliga känslor i detta skede. Att då sedan gå in i bröllopsporträtten känns som en väldigt naturlig del.

Snabbguide:

Vad ska man tänka på när man väljer bröllopsfotograf?

1. Bestäm vilken typ av fotografier ni vill ha och leta efter en fotograf som fotar på det sättet.

2. Boka i tid! De mest populära är bokade redan 1 år i förväg.

3. Avsätt budget för fotograf – om det är något ni inte ska spara på så är det fotografierna.

4. Avsätt ca 2 timmar under bröllopsdagen till fotografering – finast blir bilderna om de tas innan vigseln