Efter månader, eller kanske till och med år av planering, har din stora dag äntligen kommit och gått. Du är nu gift och redo att börja nästa kapitel i ditt liv. Men innan du kastar dig in i vardagen som nygift finns det några viktiga saker att tänka på och ta itu med efter bröllopet. Använd vår guide för nygifta för att navigera i tiden efter bröllopet och se till att du inte missar några viktiga steg.
1. Tackkort till gästerna
Efter bröllopet är det viktigt att visa din uppskattning för de som deltog i och firade er stora dag. Att skicka tackkort är en av de mest traditionella och uppskattade sätten att göra detta på.
- Personliga tackkort: Ta dig tid att skriva personliga meddelanden till varje gäst, där du tackar dem för deras närvaro och eventuell bröllopsgåva.
- När? Försök att skicka tackkorten inom två till tre månader efter bröllopet, så att era gäster känner sig uppskattade när de fortfarande har bröllopet färskt i minnet.
2. Ta hand om era bröllopskläder
Din bröllopsklänning, brudgummens kostym, och andra speciella plagg från bröllopet behöver tas om hand för att de ska hålla sig i gott skick.
Rengöring och bevaring: Om du ska behålla din bröllopsklänning bör du ämna in den till professionell kemtvätt för rengöring. Om möjligt ska den förvaras liggandes och i en klänningsgarderob så att den skyddas från damm. Se till bröllopsklänningen minst en gång per år, öppna upp, lufta och häng den på en galge ett dygn innan du packar undan den igen.
Sälj eller donera: Om du inte planerar att behålla dina bröllopskläder kan du överväga att sälja dem för att låta någon annan lycklig brud få känna sig lika fin som du på sin bröllopsdag. Vill du sälja bröllopsklänningen via oss kan du läsa mer om det här.
3. Ändra namn och uppdatera viktiga dokument
Om du väljer att ändra ditt efternamn efter bröllopet finns det en hel del administration som följer med det.
- Skatteverket: Börja med att anmäla namnändringen hos Skatteverket.
- ID-handlingar: Glöm inte att uppdatera pass, körkort och andra ID-handlingar.
- Banker och försäkringar: Kontakta din bank, försäkringsbolag och andra finansiella institutioner för att uppdatera dina uppgifter.
- Sociala medier och e-post: Om du vill uppdatera ditt namn på sociala medier och e-postadresser är det också en bra tid att göra det.
- Hyresavtal: Kontakta hyresvärd eller bostadsrättsförening för att se till att dina avtal uppdateras
- Arbetsgivare: Meddela din arbetsgivare om namnbyte, så att rätt information följer på arbetsrelaterade försäkringar, lönebesked, interna system osv.
4. Organisera och dela era bröllopsfoton
Bröllopsbilder är en av de mest värdefulla minnena från din stora dag, så se till att du organiserar och delar dem på ett sätt som gör att du och dina nära kan återuppleva minnena om och om igen.
- Sortera och välj ut: Gå igenom alla dina bilder och välj ut dina favoriter för ett fotoalbum eller att framkalla.
- Dela med gästerna: Skapa en online-album eller en USB med bilder som du kan dela med dina gäster, varför inte på en länk som du kan skicka med i tackkortet!
5. Om ni inte redan pratat om ekonomin – så är det hög tid nu
Detkan känns obekvämt, jobbigt eller som en stämningsdödare – men så måste det faktiskt inte vara! Tvärtom är ekonomin något som verkligen manifesterar er två som enhet, så se till att ta snacket om detta.
Gör det till ett viktigt men också trevligt samtal, avsätt tid för det och ta er gärna till något trevligt ställe utanför hemmet för att samtalet ska ha de bästa förutsättningar.
Här kommer några punkter som är viktiga att ta med i det stora samtalet om ekonomin
- Äktenskapsförord – Det är lika bra att ta denna först. Självklart ska ni aldrig separera, men i så fall kommer detta dokument ändå inte behöva användas. Gör det inte svårare än vad det är, bara för att man lyfter frågan betyder det inte att man räknar med en skilsmässa. Finns det egendomar ni inte vill dela lika om en skilsmässa ändå skulle bli fallet?
- Slå ihop ekonomin, dela upp den eller hybrid? Diskutera hur ni vill ha det och testa upplägget mot olika scenarion. Om ni blir föräldrar, om någon av er blir sjuk, om någon vill eller behöver ta ett arbete med lägre inkomst än idag.
- Livförsäkring? Det kan vara en bra idé att se över vilka försäkringar som finns och hur ni ställer er till dem
6. Skapa och fira nya traditioner
Efter bröllopet är det en underbar tid att börja skapa nya traditioner som ni kan se fram emot tillsammans.
- Årsdagar: Bestäm hur ni vill fira era årsdagar, oavsett om det är en enkel middag hemma eller en resa tillsammans.
- Familjehögtider: Diskutera hur ni vill fira högtider tillsammans och skapa nya familjetraditioner.
7. Planera er första semester som gifta
Många par har en bröllopsresa planerad direkt efter bröllopet, men om ni inte hann med det kan ni planera en senare resa. Det är ett fantastiskt sätt att njuta av att vara nygifta och koppla av efter all planering.
- Välj en destination: Diskutera vart ni vill åka och vilken typ av resa som passar er båda – en avkopplande strandsemester, en äventyrlig resa, eller kanske en kulturell rundtur.
- Planera tillsammans: Se till att ni båda är involverade i planeringen så att resan blir en upplevelse ni båda kommer att njuta av.
- Framtida semestrar: Det kan vara ett passande tillfälle att passa på att prata om hur ni vill fira era framtida semestrar som gifta. Har ni lika syn på vad ni vill göra med den lediga tiden eller behöver ni balansera och dela upp vissa delar av ledigheten mellan er för att det ska kännas bra för bägge?