Att skapa ett budgetbröllop eller att överhuvudtaget hålla budgeten för sitt bröllop kan vara svårt. Vi pratade med bröllopskoordinatorn Louise för att få tips och råd.

Hej Louise från The Day by Louise! Du är projektledare för bröllop, eller bröllopskoordinator. Vad innebär det?

Det är en relativt ny tjänst för oss i Sverige, helt enkelt stöd i planering och på dagen när det vankas bröllop. Det kan vara stort som smått och precis som en projektledare i andra projekt för man arbetet framåt, det innebär alltså inte att brudparet inte får bestämma någonting eller inte är med i jobbet! Vi jobbar tillsammans och bockar av aktiviteter i rätt ordning, håller koll på bröllopsbudgeten och ser till att det blir en röd personlig tråd i bröllopet. Och sen är det såklart mycket jobb på själva dagen för mig. Då är det viktiga att brudparet har en lugn och trygg bröllopsdag och allt som händer på vigselplats och festlokal med leverantörer som kommer tar vi hand om.

Tyvärr finns det missförstånd att, som sagt, en projektledare för bröllop tar över alla beslut. Det stämmer inte alls! Vi tar fram förslag, letar leverantörer och jobbar för brudparet för att det ska bli så bra som möjligt och så personligt som möjligt för dem. Jag jobbar mycket med moodboard, visioner, önskemål och krav och så kokar vi ner det till bröllopsbudget och avstämningen under planeringens gång.

Vilka är dina bästa tips för att brudpar ska kunna hålla sin budget för bröllopet?

Här är det viktigt att göra saker i rätt ordning. Börja med det tråkiga; bestäm en budget för vad ni max vill spendera på bröllopet. Speca vad som ska ingå i bröllopsbudgeten och försök sedan att inte sväva iväg (lättare sagt än gjort!). Det är vanligt att man med ett par månader kvar av planeringen kommer på en massa ”måsten” och det påverkar såklart vad prislappen blir i slutändan. Det kan vara skönt att ha någon tredje part som kan vara den tråkiga budgetpolisen så att det slipper bli brud eller brudgum som behöver ta den rollen. Men, börja med det tråkiga säger projektledaren..!

Köp begagnat! Det känns modernt och miljömässigt bra i en ganska köphetsig bransch som bröllop är. Och självklart håller man också nere utgifterna samtidigt. Här är ju Bröllopsbruket ett jättebra exempel.
Det finns flera grupper på Facebook där brudpar säljer både oanvänt och begagnat i form av porslin, glas, textilier och en mängd olika dekorationer. Så ett bra budgettips är att scanna av köp & säljmarknaden! Vill man absolut köpa nytt kan man sälja efter och på så sätt kanske räkna hem litegrann.

Sista tipset för budgetbröllop är att inte hamna i göra-själv-fällan. Det låter bra och billigt men att göra mycket själv tar mycket tid och det är ju också pengar i slutändan. Och tid ifrån nära och kära. Så räkna på det, vad kostar det i tid/pengar att göra något själv jämfört med att köpa färdigt, hitta alternativ eller leja ut aktiviteten. Kanske går det jämnt ut eller blir billigare att låta ett proffs ta hand om vissa saker?

Snabbguide:

Vad ska man tänka på för att hålla bröllopsbudgeten?

1. Börja med att bestämma vilken bröllopsbudget ni vill hålla er till och speca vad som ska ingå i budgeten.

2. Köp begagnat! Bröllopsklänning, porslin, dekorationer med mera. 

3. Undvik ’göra-det-själv’ fällan. Det låter billigt och bra men blir lätt en riktig tidstjuv.

Vill du ha mer tips inför bröllopsplaneringen?

Läs vår månad-för-månad planeringsguide