Bröllop och vigsel är en tradition vi haft sedan urminnes tider, oavsett religion eller kultur. Men hur har brudklänningen sett ut egentligen? Vi har tagit ett djupdyk ner i den svenska brudklänningens historia.

1800-talet – Women in black

Denna tidsepok var det inte vit, utan svart klänning som bars. Främst var det av praktiska skäl – klänningen skulle även kunna bäras på begravning. Och dessutom ansågs färgen vit som snofsig och alldeles för högfärdig.

1900 – Black or white

Med inspiration från Frankrike kom sedermera den vita brudklänningen. Det tog dock några år innan arbetarklassen kostade på sig den vita klänningen. Oftast bar man svart klänning med vit slöja. Det var även i början av 1900-talet som bruden började hålla blommor i handen istället för psalmboken.

1910 – Heltäckande ett måste när det gäller bröllopsmode

1910-talet var så äntligen den vita klänningen ett faktum och från denna tid blir trender och modets växlingar allt tydligare. Men heltäckt från topp till tå skulle den vara. Undertill var det korsetter, snörliv och mamelucker, bröllopsdagen var med andra ord ingen bekväm dag för bruden.

1920 – Kronan på verket

1920 är decenniet där accessoarerna är i centrum. Kronan används flitigt tillsammans med en generös slöja. Man vågar sig på något kortare brudklänningar, ankellånga på sin höjd. Det var även nu man började färga om brudklänningen efter att den används, för att kunna återanvända den vid andra högtidliga tillfällen.

1930/40 – Slank siluett i bröllopsklänningen

På 30/40-talet började de enkla och rena linjerna ta vid och även lätta material som silke och silkestyll ta över. Dels för att den ekonomiska depressionen samt efterkrigstiden gjorde sig påmind men också då den kvinnliga frigörelsen växte sig större och fler kvinnor valde bort de åtsittande korsetterna.

1950/60 – Höfterna är tillbaka i bröllopsmodet

Som en kontrast mot 20- och 30-talets magra år, var det dags för det glada 50-talet att ta vid, med markerad midja, knälånga klänningar och generös kjol. Kronan är som bortblåst, men handskar blir allt vanligare att bära som brud.

1970 – Bröllopsklänningen andas bohemiskt och romantiskt

Blommor i håret, stora, vida klänningar och influenser från fjärran öster – här pratar vi hippielikt mode. 70-talet var frigörelsens tid vilket också syns tydligt på bröllopsmodet. Här fanns inget rätt eller fel. Man plockar gärna influenser från förr och det etniska tänkandet kring klädval stod i centrum.

Bröllopsklänningen 1980/90- Less is NOT more!

80-talets och även 90-talets brudmode präglas av volym. Rosetter, paljetter, volanger, draperingar, puffärm – you name ut. Så länge det var fluff, var stilen säkrad.

Bröllopsklänningar 2010-talet – Do what you want

Idag har vi tagit tillvara på 70-talets anda kring brudmode – det finns inget rätt eller fel i dagens mode. Dock ser man vissa trender som t.ex spets. Fokus på ryggens utseendnde blir allt mer viktigt.
Många lägger också stor vikt vid de personliga acessoarnerna för att göra sin klädesel mer personlig.