I Bröllopsbrukets sfär är begreppet hållbarhet ganska lätt att förstå sig på – majoriteten av våra brudklänningar är second hand. Vi förenklar möjligheten att både köpa och sälja en begagnad brudklänning genom våra fysiska butiker.  Att få prova flera klänningar på samma ställe, erbjuda ett brett storleksspann, känna på material och passform, få hjälp under provningen med bästa förutsättningar i form av bra belysning och stora speglar anser vi är avgörande faktorer för att öka möjligheten och intresset att köpa second hand.

Man brukar säga att det bästa och mest hållbara plagget är det som används många gånger. När man gör en livscykelanalys av en bröllopsklänning, dvs när man tittar på en helhetsbild av hur stor den totala miljöpåverkan är för en bröllopsklänning – från råvaruutvinning, produktion och transport, är det råmaterialet som utgör störst klimatavtryck. Därefter kommer själva produktionen av klänningen.
Avgörande är därför att brudklänningar som producerats får de bästa möjligheter till att överleva på marknaden.

”I våra butiker runt om i Sverige säljer vi även nya klänningar som ett komplement till vårt begagnade sortiment.”

Modebranschen är starkt präglat av trender och att öka livslängden på en brudklänning är utmanande i en tid där ”fast fashion” i form av låga priser, undermålig kvalité och stora volymer även kommit in på svensk bröllopsmarknad.
I våra butiker runt om i Sverige säljer vi även nya klänningar som ett komplement till vårt begagnade sortiment. För oss är inkludering vår ledstjärna och de nya brudklänningarna hjälper oss att skapa en ännu större bredd i vårt sortiment- och storleksspann.
Vi märker av en trend där fler och fler klänningar med undermålig kvalité önskas förmedlas genom oss som vi tvingas tacka nej till.  Vi är därför glada att många av de nya klänningar vi säljer, förmedlas vidare genom oss igen efter bröllopsdagen, där den kan påbörja sin hållbarhetsresa.

”Vår tro är att det är enkelt att agera hållbart för alla, om rätt förutsättningar finns och inga avkall behövs göras. ”

Detta har vi gjort:
 • Upplyst tusentals blivande brudar om vårt koncept med smidig förmedling av second hand brudklänningar.
 • Sålt över 1500 second hand brudklänningar och på så sätt förhindrat att lika många produceras.
 • Genom våra skrädderier reparerat klänningar som i annat fall kunnat bli en tröskel eller varit svåra att sälja på egen hand.
 • Inlett ett samarbete med Tricorona Climate Partner i ett led att göra vår verksamhet ännu mer grön.
 • Bytt ut vårt e-handels emballage till hållbara pappersförpackningar
 • Erbjuder möjlighet att frakta sin klänning i ett led att minska transportsträckor och förenkla för säljare som inte bor i närheten av våra butiker.
Vår tro är att det är enkelt att agera hållbart för alla, om rätt förutsättningar finns och inga avkall behövs göras. Att just möjliggöra att ett så pass energitungt plagg som en brudklänning kan förmedlas på ett enkelt sätt gör att plagget används fler än en gång.
På så vis hjälps vi åt att minska vårt gemensamma klimatavtryck. 
Vi kommer därför under 2021 fortsätta vår filosofi med att ta in kvalitetsklänningar som står sig i längden– såväl nya som begagnade, där vi kan garantera möjligheten till återbruk med förhoppning att du som kund vill förmedla den vidare genom oss igen.

Fler blogginlägg

Weddingstory: Petra & Veronica

Weddingstory: Petra & Veronica

Petra och Veronica träffades i mars 2018 via dejtningsappen Tinder. De båda hade mer eller mindre gett upp på att träffa någon innan de fann varann! THE STORY BEGINS... PETRA BERÄTTAR | Jag hade landat fint i tanken och känslan av att leva utan partner. En dag hade...

läs mer
Hur klär man sig varmt på sin bröllopsdag

Hur klär man sig varmt på sin bröllopsdag

Hur ska man klä sig på sitt höst/vinter bröllop för att slippa frysa? Här kommer några värmande tips till dig! Finns det något mer irriterande än att gå och frysa på sin bröllopsdag? Är du en lättfrusen person så vet du nog redan svaret på frågan. På den stora dagen...

läs mer
Weddingstory: Elenor & Johan

Weddingstory: Elenor & Johan

 Ett hållbart och lantligt bröllop Elenor och Johan är båda två uppväxte på landsbygden och älskar naturen runt omkring, därför var det ett självklart val för dem att ha sin vigsel i samma miljö.ELENOR BERÄTTAR: Vi träffades när vi var väldigt unga. Jag var 16 och...

läs mer
Weddingstory: Elisabet & Gustav

Weddingstory: Elisabet & Gustav

Ett vackert och personlig bröllop vid det jämtländska fjället En frisk dag uppe i Jämtland var det dags för det efterlängtade bröllopet mellan Elisabet och Gustav. Med en härlig kärlekshistoria i bagaget så blev det en känslosam och personlig vigsel och trots att...

läs mer
Internationella secondhand dagen

Internationella secondhand dagen

Den 25 augusti är det dags för den internationella secondhand dagen. Det är en dag till för att inspirera, informera och sprida budskap om att handla och sälja mer second hand, detta för att minska överkonsumtion och bidra till ett mer hållbart samhälle. Att handla...

läs mer
Premiär Bröllopsbruket Västerås

Premiär Bröllopsbruket Västerås

Lördagen den 14 augusti bjöd på alla årstider, regn, blåst, solsken och blå himmel. Men på Slottsgatan 6 i det gamla korsvirkeshuset fanns det bara glädje och värme när Bröllopsbruket öppnade upp dörrarna för första gången i sin nya butik i Västerås. Det bjöds på...

läs mer

Tips från vår e-handel

 • Amelie bracelet Sapphire Montana (Gold) | Lily & Rose

  295 kr
 • Amelie earrings Crystal (Silver) | Lily & Rose

  295 kr
 • Amelie earrings Sapphire Montana (Gold) | Lily & Rose

  295 kr
 • Amelie necklace Crystal (Gold) | Lily & Rose

  295 kr
 • Elsa earrings Crystal (Silver) | Lily & Rose

  295 kr
 • Glas- & sko stickers – flera budskap

  45 kr
 • Hårsmycke | Silver eller Guld

  175 kr
 • Hårsmycke bröllop med kam

  295 kr