I Bröllopsbrukets sfär är begreppet hållbarhet ganska lätt att förstå sig på – majoriteten av våra brudklänningar är second hand. Vi förenklar möjligheten att både köpa och sälja en begagnad brudklänning genom våra fysiska butiker.  Att få prova flera klänningar på samma ställe, erbjuda ett brett storleksspann, känna på material och passform, få hjälp under provningen med bästa förutsättningar i form av bra belysning och stora speglar anser vi är avgörande faktorer för att öka möjligheten och intresset att köpa second hand.

Man brukar säga att det bästa och mest hållbara plagget är det som används många gånger. När man gör en livscykelanalys av en bröllopsklänning, dvs när man tittar på en helhetsbild av hur stor den totala miljöpåverkan är för en bröllopsklänning – från råvaruutvinning, produktion och transport, är det råmaterialet som utgör störst klimatavtryck. Därefter kommer själva produktionen av klänningen.

Avgörande är därför att brudklänningar som producerats får de bästa möjligheter till att överleva på marknaden.

”I våra butiker runt om i Sverige säljer vi även nya klänningar som ett komplement till vårt begagnade sortiment.”

Modebranschen är starkt präglat av trender och att öka livslängden på en brudklänning är utmanande i en tid där ”fast fashion” i form av låga priser, undermålig kvalité och stora volymer även kommit in på svensk bröllopsmarknad.

I våra butiker runt om i Sverige säljer vi även nya klänningar som ett komplement till vårt begagnade sortiment. För oss är inkludering vår ledstjärna och de nya brudklänningarna hjälper oss att skapa en ännu större bredd i vårt sortiment- och storleksspann.

Vi märker av en trend där fler och fler klänningar med undermålig kvalité önskas förmedlas genom oss som vi tvingas tacka nej till.  Vi är därför glada att många av de nya klänningar vi säljer, förmedlas vidare genom oss igen efter bröllopsdagen, där den kan påbörja sin hållbarhetsresa.

”Vår tro är att det är enkelt att agera hållbart för alla, om rätt förutsättningar finns och inga avkall behövs göras. ”

Detta har vi gjort:

 • Upplyst tusentals blivande brudar om vårt koncept med smidig förmedling av second hand brudklänningar.

 • Sålt över 1500 second hand brudklänningar och på så sätt förhindrat att lika många produceras.

 • Genom våra skrädderier reparerat klänningar som i annat fall kunnat bli en tröskel eller varit svåra att sälja på egen hand.

 • Inlett ett samarbete med Tricorona Climate Partner i ett led att göra vår verksamhet ännu mer grön.

 • Bytt ut vårt e-handels emballage till hållbara pappersförpackningar

 • Erbjuder möjlighet att frakta sin klänning i ett led att minska transportsträckor och förenkla för säljare som inte bor i närheten av våra butiker.

 

Vår tro är att det är enkelt att agera hållbart för alla, om rätt förutsättningar finns och inga avkall behövs göras. Att just möjliggöra att ett så pass energitungt plagg som en brudklänning kan förmedlas på ett enkelt sätt gör att plagget används fler än en gång.

På så vis hjälps vi åt att minska vårt gemensamma klimatavtryck.

Vi kommer därför under 2021 fortsätta vår filosofi med att ta in kvalitetsklänningar som står sig i längden– såväl nya som begagnade, där vi kan garantera möjligheten till återbruk med förhoppning att du som kund vill förmedla den vidare genom oss igen.

Fler blogginlägg

Bröllopsbruket i Umeå: Norrlands Största Bröllopsbutik

Bröllopsbruket i Umeå: Norrlands Största Bröllopsbutik

Bröllopsbruket i Umeå har under mars 2024 flyttat till en ny, större lokal och stoltserar nu som Norrlands största bröllopsbutik! Med fler kvadratmeter och betydligt fler klänningar är Bröllopsbruket i Umeå den självklara destinationer för brudar i norra Sverige. Med...

läs mer
Hitta din drömmiga bröllopsklänning i Göteborg

Hitta din drömmiga bröllopsklänning i Göteborg

Välkommen till Göteborg, en stad där drömmar blir verklighet, speciellt när det gäller att hitta den perfekta bröllopsklänningen för din stora dag. Göteborg, med sin charmiga mix av historisk arkitektur och modern design, erbjuder ett unikt utbud för brudar som letar...

läs mer
Vi stöttar Kvinna till Kvinna

Vi stöttar Kvinna till Kvinna

Internationella kvinnodagen är här och vi på Bröllopsbruket brinner extra mycket för att uppmärksamma organisationer som på olika sätt arbetar med kvinnor och flickors rättigheter. I år har vi valt att donera 20% av alla intäkter i vår webshop under hela helgen 8-10...

läs mer
Sveriges Second Hand Profil 2024

Sveriges Second Hand Profil 2024

Fotograf: Minna Ýr JóhannsdóttirVarje år utser Erikshjälpen Sveriges Second Hand Profil och år 2024 är det coola Sara Wimmercranz som får ta emot utmärkelsen."Jag sa till Prins Daniel att jag hittat byxorna i ett soprum" År 2022 gick Sara ut med sitt nyårslöfte: Jag...

läs mer
5 tips för att skapa vårkänsla på ditt vårbröllop

5 tips för att skapa vårkänsla på ditt vårbröllop

Våren är en tid fylld av nytt liv och kärlek, vilket gör den till en perfekt tid för att säga "ja" till varandra. Ett vårbröllop kan vara magiskt och fullt av pirriga känslor och blommor. Här är 5 smarta tips för hur du pimpar vårbröllopet.1. Använd pastellfärger Låt...

läs mer

Tips från vår e-handel

 • 6-pack Hårsmycke för brudupsättning spiral

  595 kr
 • Alice örhängen | Light colorado topaz

  549 kr
 • Alice Pearl örhängen | Crystal

  549 kr
 • Alice Pearl örhängen | Ivory Silk

  549 kr
 • brudslöja diskret

  Brudslöja Diskret | 200 cm

  695 kr
 • Brudslöja Diskret | 250 cm

  895 kr
 • Brudslöja med kristallkant | 200 cm

  1,295 kr
 • sko stickers

  Glas- & sko stickers – flera budskap

  45 kr