Motivering till Årets julklapp 2018 Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion. Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion. Andra fördelar med att köpa second hand:
  1. Du har råd att köpa märkeskläder, eller märkes brudklänningar som annars hade ruinerat din plånbok.
  2. Du kan se hur slitstark klänningen är efter kemtvätt och användning.
  3. Du slipper de värsta gifterna såsom icke GOTS-märkta klänningar, då dessa gifter till stor del redan har försvunnit i samband med vädring och tvätt.
  4. Du har råd att sätta din egen prägel på second hand klänningen. Addera på ärm eller djupa ryggen?
  5. Du minskar ditt klimatavtryck väsentligt. Framför allt om du köper en brudklänning second hand, som ofta har många lager tyg, är stora och tunga och som fraktats från produktionsland hit till Sverige.
Vi på Bröllopsbruket tycker naturligtvis att det är fantastiskt att detaljhandeln så tydligt visar vad som både är rätt och hett. Ge bort ett presentkort till Sveriges största brudbutik för second hand bröllopsklänningar. Presentkorten finns i 3 valörer och kan köpas i vår webbshop.