Att veta hur man väljer rätt bröllopsklänning för sin kroppsform kan vara svårt innan man börjat prova brudklänningar. Det kan dock vara bra att veta hur de olika brudklänningsmodellerna framhäver kvinnokroppen på olika sätt. Här ger vi en guide kring hur du på bästa sätt framhäver det vackraste hos dig med din bröllopsklänning.

Hur väljer jag rätt bröllopsklänning?

1. Fundera på vilken del av din kropp du tycker är extra smickrande och vill framhäva.

2. Be gärna vänner eller din blivande att ge dig råd om vad du bör framhäva.

3. När du kommit fram till vad du tycker är viktigast att framhäva, läs vidare i guiden här nedan som beskriver de olika brudklänningsmodeller och varianter, så får du en bra bild över vilken modell av bröllopsklänning du ska köpa.

Trumpet brudklänning

En trumpet brudklänning har en liknande silhuett som en mermaid brudklänning, men med en liten skillnad i formen. En trumpetklänning har en slank passform över bysten, midjan och höfterna och börjar sedan att breda ut sig strax under låren eller knäna, vilket ger en lätt trumpetformad effekt. En trumpetformad bröllopsklänning är vanligtvis något enklare än en mermaidklänning, utan lika mycket draperingar. 

En trumpet-brudklänning är en populär stil som passar de flesta kroppstyper, men speciellt för de som vill visa upp dina kurvor på ett elegant och smickrande sätt. Denna klänningstil kan dock vara utmanande att bära för de som inte känner sig bekväma med att visa mycket av sin figur.

Ballgown brudklänning

Päronformad kropp? Då är ballgown en tacksam bröllopsklänning att bära, där du kan lyfta fram din midja och dekolletage på ett smickrande sätt. Dessa klänningar är vanligtvis mycket festliga och dramatiska, med en slående silhuett som inkluderar en tajt passform över bysten och midjan, och en lång, vidd kjol som sväller ut över höfterna.

Column brudklänning

En column brudklänning, också kallad en sheath klänning, har en enkel och rakt nedhängande silhuett som sitter nära kroppen. Klänningen har vanligtvis en smal passform över bysten, midjan och höfterna, och faller sedan rakt ner mot golvet. Denna brudklänningstil passar bra för brudar som vill ha en minimalistisk och elegant look på sin bröllopsdag. Klänningens smala passform och raka silhuett hjälper till att skapa en lång och slank utseende.

Empire brudklänning

Empire-brudklänningar är en modell som vanligtvis fungerar bra för många kroppstyper, särskilt för dem som har en mindre midja eller en äppelformad kropp. Den höga midjan på en Empire-klänning kan hjälpa till att förlänga kroppen och skapa en illusion av en längre överkropp.

Empire-klänningar fungerar också bra för kvinnor med en pärlliknande kroppstyp (smal överkropp och bredare höfter), eftersom den slanka silhuetten smickrar kurvorna på ett subtilt sätt. Eftersom Empire-klänningar är ofta flödande i passformen, kan de också vara en bra val för gravida brudar eller för dem som vill dölja magen eller midjan.

Bateau brudklänning

En bateau-klänning, även känd som en båthalsklänning, har en halsringning som löper horisontellt över nyckelbenen och axlarna och går upp lite högre i nacken än en vanlig urringning. Denna askungen-modell har skärningen runt höften och passar dig med päronformad figur.  Vill dra mindre uppmärksamhet till rumpa och lår och istället framhäva midja och höft och armar är denna siluett på bröllopsklänning smickrande för dig.

Bateau-klänningar har vanligtvis en slank passform över bysten, midjan och höfterna och passar oftast bra på de med smalare axlar, eftersom halsringningen kan ge illusionen av en bredare överkropp. Men det är en mångsidig klänningstil som kan fungera för de flesta kroppstyper, beroende på hur den är skuren och vilket material som används.

Mermaid brudklänning

En mermaid brudklänning är en brudklänning med en form som liknar en sjöjungfru, det vill säga den är tajt runt kroppen från axlarna till knäna och vidgar sig utåt från knäna till marken. Denna formen av brudklänning ger en sensuell och sexig känsla och är oftast gjord av tunga och skulpterade material som t.ex. siden eller tyg med hög spänst. Mermaid brudklänningar är en populär stil för brudar som vill visa upp sina former och markerade kurvor. Kurvor är vackert och vill man framhäva dessa är mermaidklänningen passande. Här lyfter bröllopsklänningen fram många kroppsdelar på samma gång. Snäv midja, åtsittande över stuss och lår skapar en kvinnlig silhuett som framhäver timglasfiguren på bästa sätt.

A-line bröllopsklänning

En A-line brudklänning är en brudklänning som har en silhuett som liknar bokstaven ”A”, det vill säga den är smal vid toppen och vidgar sig utåt från midjan neråt. Denna brudklänningsform är en av de vanligaste formerna på en bröllopsklänning. Den markerar midjan på ett diskret sätt och är lös över höft, stuss och lår. En bekväm klänningsform som passar de allra flesta kroppstyper men framför allt kvinnor med fyrkantiga, runda eller apple-formed kroppar kan dra nytta av denna stil.

Princess brudklänning

Prinsess-klänningar är kända för sin dramatiska och romantiska stil, med en vid kjol som fluffar ut från höfterna och en markerad midja. Prinsess-klänningar passar vanligtvis bäst på brudar med en kroppstyp som har en smalare midja i förhållande till höfterna och bröstet, eftersom kjolen hjälper till att balansera ut proportionerna och skapa illusionen av en smalare midja.

Denna klänningstil kan vara särskilt smickrande för kroppstyper som pärongformade, timglasformade och äppelformade. Pärongformade kroppar kan dra nytta av den utsvängda kjolen som hjälper till att skapa en balans mellan överkroppen och underkroppen. Timglasformade kroppar kan framhäva sin smala midja med hjälp av prinsess-klänningens midjemärke, medan äppelformade kroppar kan dra nytta av kjolens utsvängda form för att skapa en mjuk övergång mellan midja och höfter.

Det är viktigt att välja en prinsess-klänning som passar din unika kroppstyp och att känna dig bekväm i klänningen. Brudar som är kortare eller har en mindre ram kan behöva anpassa längden eller mängden av kjolen för att passa sin kroppstyp.