När bröllopsklänning och inbjudningskort är klart brukar det bli dags att sätta sig in i blommor till bröllopet. Det kan tänkas lätt, men brukar bli något man stöter och blöter ett bra tag innan man väl bestämmer sig för sin brudbukett. Vi var nyfikna på vad det finns för trender på brudbuketten 2018 och bestämde oss för att prata med en duktig florist. Missa inte våra inspirationsbilder längst ner i inlägget!

Hej Louise! Du driver blomsterbutiken Ljunghs Blommor i Guldheden i Göteborg. Berätta lite om er. 

– Vi är en liten, mysig butik, hos oss jobbar ett glatt gäng florister som tycker att charmen sitter i detaljerna. Vi säljer blommor och växter som i stor utsträckning är hållbart producerade.

Vilka typer av blommor är i säsong under sommaren, då de flesta bröllop går av stapeln? 

– Exempel på sommarblommor är pioner, rosor, blåklint, prästkrage, daucus, chokladblomma, zinnia och ringblomma.

Vad ser du som den starkaste trenden år 2018 när det gäller brudbuketten? 

– En stark trend är att buketten är luftigare och lite ”vildare”. Det är vanligt att man vill skapa känslan av att det är egenplockade blommor. Buketter med flera olika ängsblommor är trendigt. En annan stark trend är att buketten ska innehålla mycket grönt, det kan vara till exempel succulenter och eucalyptusblad som hänger med även detta året, det får gärna vara lite spretigt. Det är även trendigt att blanda in olika sädesslag, det blir effektfullt att blanda torkat och färskt i brudbuketten.

Finns det någon speciell färg som är extra trendigt att ha i brudbuketten i år? 

– Årets färg 2018 är ju ultraviolett och det är en färg som det går att hitta många fina blommor i. De flesta vill att brudbuketten speglar lite av det färgtema man har valt till bröllopet, så att det går som en röd tråd genom hela dagen.

Du som träffar många blivande brudar, ser du någon annan trend som rör bröllop överlag? 

– De senaste åren har hållbarhet fått en större plats vad gäller bröllop i stort och då även hållbart producerade blommor. Det finns en större medvetenhet idag, vilket jag tycker är en rolig och positiv utveckling.

Bilder från: Elle Decoration, Skilladfloraldesign, Ljunghs Blommor,