Det går trender i allt som vi konsumerar. Bröllopsmat är inget undantag, där det på senare år präglats av alltifrån mexikanskinspirerad mat, till sockervadd, nakna tårtor och drinkar som följer färgtemat. En stark trend när det gäller bröllop och bröllopsmat är en attitydsförändring som går mer mot att anything goes och att brudparet sätter en personlig prägel på såväl bröllopet som bröllopsmaten. 
Det blir vanligare med buffér, men den sittande bröllopsmiddagen är fortfarande populär. Många brudpar väljer att lägga ett större fokus på mingelmaten vid bröllopet, och det är inte ovanligt att minglet på bröllopet får stort utrymme och mycket tid, då behövs det snittar och plock. 
En av de starkaste trenderna för 2018 när det gäller bröllopsmaten är hållbarhet och ekologisk mat. 
Spira Food, ett välrenommerat cateringföretag som levererat högklassig mat till otaliga bröllop, bekräftar att just hållbarhet och ekologi står högst upp på heta listan vad gäller bröllopsmat 2018. Att sätta sin medvetenhet på menyn, sätter inte bara smaklökarna på plats, utan skapar ett ställningstagande och en identitet, som många brudpar vill ska prägla deras stora dag.
”Mycket i det ekologiska tänket kring mat har att göra med att maten ska vara anpassad efter vilka råvaror som är i säsong. Råvaror som inte är i säsong behöver importeras och bidrar därmed till större klimatpåverkan. Idag är vi väldigt bortskämda med att det finns grönsaker och frukt tillgängliga året runt vilket gör att mycket kunskap och medvetenhet om hur man äter i säsong går förlorat. Viktigt är också att ta tillvara på så mycket av råvaran som möjligt. Vi på Spira Food försöker se alla delar av råvaran och använder t.ex blast från fänkål och purjolök som vi gör till aska och använder som smaksättning till t.ex potatis”, säger Ulrika Fransén på Spira Food