Det är ingen nyhet att Bröllopsbruket älskar återbruk. För att det cirkulära återbruket ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att vi vårdar våra kläder på bästa sätt.

1. Byt sköljmedel mot ättika
Hur löser man att få en mjuk tvätt utan att använda sig av miljöfarligt sköljmedel? Häll i en matsked ättiksprit i sköljmedelsfacket nästa gång. På så vis blirir vattnets PH värde lägre, vilket ger kläderna en mjukare känsla och tar bort dåliga lukter. Tillsätt en eterisk olja om du vill ha doft.
2. Få bort fläckar
De allra flesta fläckar går bort genom att doppa en trasa i vatten med lite bakpulver. Gnugga på fläcken, låt det verka en stund och tvätta sedan som vanligt. Har du fettbaserade fläckar som t.ex oljefläckar kan man ta hårschampo eller diskmedel och gnugga in.
3. Ånga
Att ånga sina kläder är ett smidigt och miljövänligt alternativ om du inte orkar stryka. Häng in brudklänningen, skjortan eller blusen i badrummet medan du duschar så suddar ångan ut de flesta vecken.
4. Vräng och stäng
Dra upp dragkedjan och stäng kardborrband. Jeans, jackor, koftor och kläder med tryck på vrängs ut och in. På så vis håller jeansen sin färg bättre och trycket riskerar inte att skadas under tvättningen. Koftor och jackor blir inte lika noppiga och håller passformen bättre.
5. Tvätta kallt
Höga temperaturer behöver inte ge renare kläder. Dra ner värmen när du tvättar, så sparar du energi och får ändå samma resultat.
6. Vädra
Häng ut och vädra plagg i stället för att slänga dem i tvättmaskinen. Ylleplagg och jeans klarar sig länge utan tvätt. Och cigarettlukt och andra odörer försvinner bra med en vädring.
7. Tvättpåse
En tvättpåse kan användas till mer än att lägga bygel-BHn i. Släng i alla strumpor du har i tvättpåsen för att undvika att de försvinner. Det finns även speciella tvättpåsar mot syntetplagg. Syntetplagg släpper ifrån sig plastpartiklar vid tvättning och med en speciell tvättpåse fångas dessa rester upp och slipper nå vårt hav och vår natur.
8. Tuggummi
Fått tuggummi på kläderna? Släng in både skor och kläder i frysen en stund så blir tuggummit stenhårt och därmed lättare att få bort från materialet det sitter på.
9. Tröga dragkedjor
Har du kläder där dragkedjan satt sig eller är svår att dra upp och ner? Knid ett stearinljus mot dragkedjan så glider den bättre.
10. Få liv i skorna
Har du ett par för små skor, töjer du varsamt ut dem genom att ta på dig ett par fuktiga strumpor.
Investera i ett bra skovårdskit. Då förlänger du livslängden på skorna. Ett par vita sneakers som fått sliten sula, livar du enkelt upp genom att sudda på sulan med ett suddgummi. Använd även en tandborste med lite diskmedel på och sedan en våt trasa.
Att ta bort skosnörena och tvätta dem kan också liva upp vilka tråkiga skor som helst.

Tips från vår e-handel

Mer om hållbarhet

Möt framtidens hållbara konsumenter

Möt framtidens hållbara konsumenter

Om några veckor lämnar vi ett decennium bakom oss, med vad många anser, stora misslyckanden utifrån ett hållbart perspektiv. Allt fler kurvor peakar – fossil energi, råvarutillgångar, butiker, klimat mm. Många funderar på vart vi är på väg och hur vi ska ställa om...

läs mer
Årets julklapp 2018: Det återanvända plagget

Årets julklapp 2018: Det återanvända plagget

Motivering till Årets julklapp 2018 Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och...

läs mer
Höstmeny från Årets kock

Höstmeny från Årets kock

I våras tävlade vår partner Spira Food i Årets Kock. Vi är glada över att exklusivt få dela med oss av tävlingsrätten som komponerades och utfördes av Mats-Peter, kock på Spira Food. En rätt som tog honom ända till semifinal i den prestigefyllda tävlingen. Vi hoppas...

läs mer
Trendspaning på Bröllopsmat

Trendspaning på Bröllopsmat

Det går trender i allt som vi konsumerar. Bröllopsmat är inget undantag, där det på senare år präglats av alltifrån mexikanskinspirerad mat, till sockervadd, nakna tårtor och drinkar som följer färgtemat. En stark trend när det gäller bröllop och bröllopsmat är en...

läs mer
Avgift införs på bröllopsklänningar från Kina

Avgift införs på bröllopsklänningar från Kina

Bild: TTVarje dag strömmar det in 150.000 paket till Postnords terminal vid flygplatsen i Arlanda – och 120.000 av dem kommer från Kina. Detta gör Kina till världens ledande nation vad gäller e-handel. Importen av paket har exploderat det senaste året och det beror...

läs mer
6 tips för en hållbarare klädkonsumtion

6 tips för en hållbarare klädkonsumtion

1. Byt/låna till dig något nytt! Ordna ett klädbytarparty där du bjuder in dina vänner. Alla tar med några fina klädesplagg som de tröttnat på eller som blivit för små med åren. Kläder som kanske annars skulle glömts längst bak i byrålådan kan skänka glädje åt någon...

läs mer