Det är ingen nyhet att Bröllopsbruket älskar återbruk. För att det cirkulära återbruket ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att vi vårdar våra kläder på bästa sätt.

1. Byt sköljmedel mot ättika
Hur löser man att få en mjuk tvätt utan att använda sig av miljöfarligt sköljmedel? Häll i en matsked ättiksprit i sköljmedelsfacket nästa gång. På så vis blirir vattnets PH värde lägre, vilket ger kläderna en mjukare känsla och tar bort dåliga lukter. Tillsätt en eterisk olja om du vill ha doft.
2. Få bort fläckar
De allra flesta fläckar går bort genom att doppa en trasa i vatten med lite bakpulver. Gnugga på fläcken, låt det verka en stund och tvätta sedan som vanligt. Har du fettbaserade fläckar som t.ex oljefläckar kan man ta hårschampo eller diskmedel och gnugga in.
3. Ånga
Att ånga sina kläder är ett smidigt och miljövänligt alternativ om du inte orkar stryka. Häng in brudklänningen, skjortan eller blusen i badrummet medan du duschar så suddar ångan ut de flesta vecken.
4. Vräng och stäng
Dra upp dragkedjan och stäng kardborrband. Jeans, jackor, koftor och kläder med tryck på vrängs ut och in. På så vis håller jeansen sin färg bättre och trycket riskerar inte att skadas under tvättningen. Koftor och jackor blir inte lika noppiga och håller passformen bättre.
5. Tvätta kallt
Höga temperaturer behöver inte ge renare kläder. Dra ner värmen när du tvättar, så sparar du energi och får ändå samma resultat.
6. Vädra
Häng ut och vädra plagg i stället för att slänga dem i tvättmaskinen. Ylleplagg och jeans klarar sig länge utan tvätt. Och cigarettlukt och andra odörer försvinner bra med en vädring.
7. Tvättpåse
En tvättpåse kan användas till mer än att lägga bygel-BHn i. Släng i alla strumpor du har i tvättpåsen för att undvika att de försvinner. Det finns även speciella tvättpåsar mot syntetplagg. Syntetplagg släpper ifrån sig plastpartiklar vid tvättning och med en speciell tvättpåse fångas dessa rester upp och slipper nå vårt hav och vår natur.
8. Tuggummi
Fått tuggummi på kläderna? Släng in både skor och kläder i frysen en stund så blir tuggummit stenhårt och därmed lättare att få bort från materialet det sitter på.
9. Tröga dragkedjor
Har du kläder där dragkedjan satt sig eller är svår att dra upp och ner? Knid ett stearinljus mot dragkedjan så glider den bättre.
10. Få liv i skorna
Har du ett par för små skor, töjer du varsamt ut dem genom att ta på dig ett par fuktiga strumpor.
Investera i ett bra skovårdskit. Då förlänger du livslängden på skorna. Ett par vita sneakers som fått sliten sula, livar du enkelt upp genom att sudda på sulan med ett suddgummi. Använd även en tandborste med lite diskmedel på och sedan en våt trasa.
Att ta bort skosnörena och tvätta dem kan också liva upp vilka tråkiga skor som helst.