Om några veckor lämnar vi ett decennium bakom oss, med vad många anser, stora misslyckanden utifrån ett hållbart perspektiv. Allt fler kurvor peakar – fossil energi, råvarutillgångar, butiker, klimat mm.
Många funderar på vart vi är på väg och hur vi ska ställa om till en mer hållbar framtid. Vad kommer människor att värdera och prioritera och hur ska näringslivet möta en förändrad konsumtion? 
Kairos Futures framtidsstudie som släpptes i okt 2019 menar att det är på väg att hända något stort med miljöfrågorna i västvärldens överflödssamhällen. Framtidsrapporten pekar ut sex tydliga konsumentgrupper som driver utvecklingen mot en mer hållbar konsumtion:
Giftfria och hälsomedvetna
För denna grupp är ett hälsosamt liv den viktigaste drivkraften. De engagerar sig i miljöfrågor som inkluderar ämnen och kemikalier som kan bidra till negativa effekter för hälsan.
Livsförenklare
Går mot ett enklare och långsammare liv med färre grejer och mer tid till att ta hand om sig själv och sina relationer. Det materiella som ändå behövs får gärna vara egenodlat eller hempysslat i goda vänners lag. Back to basics!
Trediga kreatörer
Till skillnad från Livsförenklarna använder de trendmedvetna kreatörerna ekologi och hållbarhet som ingrediens när de bygger en cool stil. De är stolta över att återbruka, återvinna och ser det som en del av sin image.
Teknikoptimister
Tekniska lösningar, snarare än utsläppsminimering idag. De tror starkt att ny innovativ teknik kommer lösa klimatfrågan.  
Medvetna familjen
Familjen som politisk enhet i kampen för en hållbar värld. De har fokus på de stora miljöbovarna, vill fostra barnen till miljökämpar och samhällsmedborgare och tänker på de framtida generationerna.
Unga aktivister
Ser klimatfrågan som den viktigaste av alla frågor, som måste hanteras såväl på individnivå som på samhällsnivå. Politiska demonstrationer kombineras med att mäta sitt eget klimatavtryck. De vill vända sin egen utsläppskurva samtidigt som man trycker på för en seriös klimatpolitik.

Bröllopsbruket är hållbarhetsaktör inom bröllopsbranschen och är näst intill ensamma i sitt slag att driva hållbarhetsfrågan framåt i bröllopsbranschen.
Kedjan startades 2018 och tack vare konsumentens starka drivkraft kring hållbara val, har Bröllopsbruket blivit en stor aktör och erbjuder numer moderiktiga second hand bröllopsklänningar i 4 städer i Sverige.

”Att bröllopsdagen inte ska prägla sina egna värderingar finns inte på kartan nu för tiden. En hållbar livsstil går inte blint förbi någon idag och det är för många en självklarhet att även bröllopsdagen ska präglas av detta. Hållbar konsumtion är här för att stanna och vi är glada och tacksamma att kunna hjälpa blivande brudar att agera mer hållbart kring sitt val av bröllopsklänning”, säger Frida Enslöw – grundare av Bröllopsbruket.

Mer om hållbarhet

Så får du kläderna – och planeten – att hålla längre!

Så får du kläderna – och planeten – att hålla längre!

Det är ingen nyhet att Bröllopsbruket älskar återbruk. För att det cirkulära återbruket ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att vi vårdar våra kläder på bästa sätt.1. Byt sköljmedel mot ättika Hur löser man att få en mjuk tvätt utan att använda sig av...

läs mer
Årets julklapp 2018: Det återanvända plagget

Årets julklapp 2018: Det återanvända plagget

Motivering till Årets julklapp 2018 Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och...

läs mer
Höstmeny från Årets kock

Höstmeny från Årets kock

I våras tävlade vår partner Spira Food i Årets Kock. Vi är glada över att exklusivt få dela med oss av tävlingsrätten som komponerades och utfördes av Mats-Peter, kock på Spira Food. En rätt som tog honom ända till semifinal i den prestigefyllda tävlingen. Vi hoppas...

läs mer
Trendspaning på Bröllopsmat

Trendspaning på Bröllopsmat

Det går trender i allt som vi konsumerar. Bröllopsmat är inget undantag, där det på senare år präglats av alltifrån mexikanskinspirerad mat, till sockervadd, nakna tårtor och drinkar som följer färgtemat. En stark trend när det gäller bröllop och bröllopsmat är en...

läs mer
Avgift införs på bröllopsklänningar från Kina

Avgift införs på bröllopsklänningar från Kina

Bild: TTVarje dag strömmar det in 150.000 paket till Postnords terminal vid flygplatsen i Arlanda – och 120.000 av dem kommer från Kina. Detta gör Kina till världens ledande nation vad gäller e-handel. Importen av paket har exploderat det senaste året och det beror...

läs mer
6 tips för en hållbarare klädkonsumtion

6 tips för en hållbarare klädkonsumtion

1. Byt/låna till dig något nytt! Ordna ett klädbytarparty där du bjuder in dina vänner. Alla tar med några fina klädesplagg som de tröttnat på eller som blivit för små med åren. Kläder som kanske annars skulle glömts längst bak i byrålådan kan skänka glädje åt någon...

läs mer