Michaela besökte Bröllopsbruket i Göteborg på premiären den 7 januari 2018 och fann sin dröm bröllopsklänning direkt, från märket Modeca. Michaela och hennes blivande man skulle gifta sig i Spanien i Torreveija och vi har fått en exklusiv inblick i hur man planerar ett bröllop i utlandet – på distans och vilka andra delar som är viktiga att fundera över inför att gifta sig utomlands.
Orsaken till att det blev just Spanien där bröllopet skulle äga rum var många. Dels eftersom Michaelas man är därifrån och för att de har mycket familj och vänner som bor där. Närmare bestämt fler vänner och familj där nere än i Sverige. Men också för att de träffades i Spanien och ville sluta cirkeln där nere.
Gäster och gästlistan – hur ska man tänka?
Att lägga ett bröllop utomlands kräver ofta lite extra tankar kring gästlistan. Detta beroende på att det ofta är en ekonomisk fråga, såväl för brudparet som för gästerna själva. Vad ska brudparet stå för och vad ska gästerna stå för? Detta är högst individuellt.
”För att komma fram till vilka som jag ville bjuda på bröllopet försökte jag tänka på vilka jag verkligen hade gjort detta för. I mitt fall ville jag bara bjuda det absolut allra närmsta dem som jag umgås med dagligen. Min man hade nog svårare med bordsplaceringen än själva gästlistan – han skulle bjuda ALLA, hela 200 personer”, säger Michaela. ”I vårt fall fick de svenska gästerna betala flygresan själva men vi stod för boende. Vi hade mycket kontakter kring boende och fixade boende till alla i olika lägenheter som tillhörde vänner till min man.”
Vad behöver man planera och tänka på innan bröllopet äger rum?
Michaela och hennes blivande man åkte ner till Spanien ungefär ett år innan de skulle ha bröllopet för att leta festlokal och restaurang.. Där märkte de en skillnad gentemot Sverige. I Spanien skapar man ett kontrakt med en restaurang som sedan ombesörjer allt utifrån sina önskemål – dekoration, mat, DJ, Candybar eller en Nanny (clown) photo booth etc. Beroende på hur mycket pengar man vill lägga så kan man lägga till allt möjligt.
”Vi adderade t.ex. till ett fast pris per person för all dryck och öppen bar på bröllopsfesten. Detta sättet att planera var jätte bra för oss som var tvungna att planera bröllopet på distans. Vi bokade ett hotell precis bredvid havet som hade extremt god mat! Ceremonin hade vi på stranden. 6 månader innan bröllopet var vi tvungna att prova menyn, avsluta de flesta valen och betala 50% av kostnaden. Resterande betalade vi dagen efter bröllopet. Under hela året hade vi endast mejlkontakt med kvinnan som anordnade allt”, säger Michaela.
Transport är också en viktig punkt att planera så att allt flyter på. Michaela och hennes man ordnade med skjuts till och från flygplatsen till de olika boenden som gästerna skulle bo på. På bröllopsdagen hade de även hyrt bussar till alla gästerna för att ta sig till och från bröllopet.
Juridiska detaljer att tänka på
Michaela och hennes man hade kontakt med Svenska Kyrkan i Torrevieja som skulle hålla i ceremonin. Ett problem de stötte på var att Svenska Kyrkan inte viger svenskar med spanjorer. Därför var de tvungna att skriva på äktenskapspapper i Sverige och ta med till prästen i Spanien. Där arrangerade han en snarlik vigsel på både spanska och svenska.
Packning – vad ska man tänka på kring packning och eventuella gåvor från gäster?
Michaelas man köpte sin kostym i Spanien ett halvår innan bröllopet. Sedan sydde en sömmerska i Spanien in den för honom någon vecka innan bröllopet. I övrigt var det Michaelas bröllopsklänning och alla juridiska papper som följde med i resväskan.
Presenter från de svenska bröllopsgästerna förväntade jag mig inte. De hade ju betalt resan och det var mer än tillräckligt för oss. Jag hade även sagt att presenter undanbedes då det blir svårt att få hem, säger Michaela.
När det gäller spanska bröllop ger gästerna alltid bort pengar i bröllopsgåva. Spanska bröllop kostar ofta mycket mer, då man har anställd personal till det mesta. Genom att ge pengar i bröllopsgåva, hjälper gästerna till att finansiera bröllopet. I Spanien finns det dessutom generella belopp man som gäst bör ge.
Föräldrar till brud/brudgum: 5000 kr
Bästa vän: 2000 kr
Vän/släktning: 1000 kr
Michaela och hennes man är väldigt nöjda med sitt fantastiska bröllop och bilderna intygar att de verkar ha haft en underbar dag.
Snabbguide:
Vad ska man tänka på när man gifter sig utomlands?
1. Gäster och gästlistan – fundera på vilka kostnader som gästerna ska stå för och vad ni som brudpar vill stå för gällande ex resa och boende.
2. Ta reda på hur bröllop hanteras i det land ni har tänkt gifta er. Vad ingår, vad hjälper exempelvis festlokalen till med. Vissa hotell erbjuder en bröllopskoordinator som gör det enklare att planera bröllopet på distans.
3. Ska ni vigas av präst är det bra att ta reda på om Svenska Kyrkan finns representerade i den ort ni vill gifta er i. I vissa fall behöver vigseln förrättas i Sverige innan avfärd.
4. Var tydlig mot gästerna om era önskemål kring gåvor. Dels eftersom gästerna kan ha betalat omkostnader i form av resa och boende men också för att ni ska få plats med eventuella gåvor i bagaget på vägen hem.